Šéfka rodiny. Stála u zrodu J&T, teď se postará o vaši rodinu

9-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Šéfka rodiny. Stála u zrodu J&T, teď se postará o vaši rodinu

Stojí tak trochu v pozadí, avšak kdybyste hledali nejsilnější ženský prvek ve finanční skupině J&T, byla by jím ona. Gabriela Lachoutová nemá ráda příkoří a chybám říká zkušenosti. Rodina je u ní na prvním místě, přesto má na svém pomyslném trojúhelníku, který se snaží mít v rovnováze, i práci a sebe samu.


Je jedenáct dopoledne, slunce se na chvíli rozhodlo vylézt zpoza květnových mraků a vcházím na pravém břehu Vltavy do nárožní kavárny Bella Vida Café, kde máme domluvenou schůzku. Místo není náhodné, v domě má kancelář její firma a kavárna na nároží je pod jejími křídly.

O to víc jsem možná zaskočena lehce nepatřičně diskotékovou hudbou linoucí se hlasitě z reproduktorů. To vše se ale mění momentem, kdy se naproti mně Gabriela Lachoutová usadí a všechno okolo přebije svou živelnou energií, silným ženským šarmem a divokými vlnami rezavých vlasů, které jí rozpuštěné nedbale padají do očí. Oheň, drajv a empatie jsou vidět na první pohled.

Stejně tak její odstup v tom, jak moc osobní chce v rozhovoru, který dává po dlouhé době, být. Možná více než odstup by se hodilo slovo takt. Ví toho totiž hodně a nezdráhá se mlčet. Koneckonců, když řešíte finance a majetek nejbohatších lidí Česka, je i tohle vaše práce.

Gabriela Lachoutová vstoupila do skupiny ještě před samotným vznikem J&T Banky, stála u zrodu privátního bankovnictví v Česku i nadace, jejímž hlavním cílem je péče o ohrožené děti. Taky vám může spravovat majetek, tedy pokud jste rodina. Tohle slovo ji vůbec provází celou pracovní kariérou, která se točí kolem individuálního přístupu šitého na míru. Možná proto nazvala svou firmu, přes kterou o vás bude pečovat, J&T Family Office – i zde si drží diskrétnost.

Když se ale rozpovídá o své nadaci, máte naopak problém ji zastavit. To udělá ona sama v momentech, kdy se začnete vyptávat na jména, čísla, názvy firem či nedejbože na vztahy a vazby. Během napínavého ticha v těchto momentech by vás nikdy nenapadlo, že tato třiačtyřicetiletá někdejší šéfka oddělení private banking byla ve svých dvaceti drzou holkou, která měla ledacos na háku.

To byla totiž doba, kdy přišla na inzerát do tehdy začínající J&T Asset Management na pohovor. Banka jako taková ještě neexistovala a předseda představenstva Igor Rattaj, který spolu s J&T založil a spoluvlastní společnost Tatry Mountain Resorts, tehdy hledal asistentku.

„Já jsem ale vystudovala finance a chtěla jsem dostat pozici obchodníka s cennými papíry, kterého také hledali. Rattaj si mě ale nechal u sebe, za což jsem nakonec velice vděčná, protože když se dívám zpětně, byla jsem nafoukaná, bylo mi to jedno, nic jsem neuměla, zato sebevědomí mi nechybělo. Dokonce jsem ho u třetího pohovoru pokárala, proč se mě ptá na věci, které mám jasně napsané v životopise, který nejspíš nečetl, místo aby se ptal na něco jiného. Když pak během pohovoru začal telefonovat a házel do sluchátka milionovými částkami, říkala jsem si, jak je tohle machrování trapné. Pak jsem mu řekla, že se chci něco naučit a kafe mu rozhodně vařit nebudu. Byla jsem drsná, vidím to jak dneska!“ směje se Lachoutová, která za pár let se stejnými částkami už jako privátní bankéřka operovala také.

Po sedmi letech již celou tuhle divizi v bance s pobočkami v Česku, na Slovensku a v Rusku řídila. „Můj šéf byl hrozně fajn a asi i moje záchrana, protože každý jiný by mě určitě během dvou dnů vyhodil. Z hrušky dolů jsem pak spadla hned po měsíci, když mi řekl, ať svolám valnou hromadu k podílovému fondu. Sice jsem věděla, co je valná hromada a jak fungují podílové fondy, ale nevěděla jsem, jak se to dělá,“ vzpomíná stále s úsměvem, ale i pokorou tahle žena, která by si prý nic z toho už dnes nedovolila.

O své práci v privátním bankovnictví nechce příliš mluvit, sama říká, že je už dlouhé roky mimo a všechno jsou navíc diskrétní informace. Přiznala ale, že jezdit do Ruska ji nebavilo, sovětská nátura je na ni příliš drsná, což ona už tehdy nebyla.

Malou přestávku si pak dala až o jedenáct let později, když otěhotněla. To byla také doba, kdy se vrhla na rozjezd kavárny, ve které teď společně snídáme.

„Naskytl se tento prostor a já si vždy ve snu plánovala mít v padesáti kavárnu se svým vlastním namíchaným kafem a houpacím křeslem. To tady mimochodem je, akorát já to stihla dřív.“ I přes rodičovské tempo s malým miminkem za ní mnoho klientů chodilo na schůzky. Když pak byly jejímu synovi tři roky, rozhodla se založit divizi Family Office, protože banka se mezitím rozrostla a jí byla bližší práce v menší skupině lidí.

Navíc se tohle odvětví správy rodinného majetku také čím dál víc začalo ve společnosti hlásit o slovo a kdo jiný by ho měl rozjet než ona.

„Všechny jsme začali učit, co to tedy Family Office vlastně je. Začali jsme se dívat na privátního klienta jako na člověka, který má už manžela nebo manželku a děti. Řeší tedy nejen sebe, ale celou rodinu a její majetek a to, jak ho generačně předat jako celek. A je jedno, v jakém oboru podniká. Začali jsme lidem vysvětlovat, co je family governance, co znamená rodinná ústava v praxi a jaké nástroje k tomu máme. Pak jsme ale pochopili, že to kvůli střetu zájmů nemůžeme dělat v rámci banky. Bankovní regulace vás totiž utahuje, protože když mi klient řekne, že chce, abych byla v představenstvu jeho firmy, kontrolovala ji a řídila, tak jako bankovní zaměstnanec nemůžu. Mohla bych být jen v dozorčí radě, ale to je málo, protože nemáte exekutivní moc. A je to vlastně dobře. Takže jsme se s týmem po dvou letech úplně od banky oddělili a založili samostatnou akciovou společnost J&T Family Office. Je nás dvanáct a ve strategii máme, že nás nebude více než patnáct. Známe se všichni dobře, jsme parta a slovo rodina platí i na nás.“

cs-hires-39968.jpg

Jejich výhoda oproti konkurentům, kterých je u nás podle Lachoutové šest relevantních subjektů, je jasná výhoda úzké spolupráce s J&T Finance Group, díky které je správa rodinného majetku snazší. Vedle závěti či rodinné nadace do českého právního prostředí relativně nedávno vstoupily také svěřenské fondy. „V anglosaských zemích jsou tyto fondy dávno prověřené, ale u nás se ještě ladí, instituce si tak ještě teprve formují pohled na ně.”

Její tým ale řeší klientům i investice, bridgeové financování nebo hadgeing, property i facility management nebo otázku filantropie, a dokonce i lifestylové služby, jako je dovolená. Umí sestavit celý itinerář včetně doporučení na restaurace, do kterých na dovolené jít a do kterých ne.

„Ne každý má budoucnost vyřešenou a je schopen si přiznat, že se s ním může nedejbože něco stát. Připustit si smrtelnost je někdy těžké. V tom nám paradoxně pomohl covid. Lidé si více začali uvědomovat nevyzpytatelnost života a začali si klást otázky, kdo firmu převezme, co když ji děti nechtějí a co jejich manželé nebo partneři. Rodinné nadace a fondy se proto teď skutečně uzavírají, i když se o nich dva roky jen mluvilo. A my pro ně hledáme všechny nástroje, jak majetky udržet a předat je další generaci, když třeba zákon není dostačující nebo někde selhává,” vysvětluje zaměření její kanceláře a to, že jejich klienti nejsou jen velké bohaté rodiny.

„Často nás osloví i rodina, ve které je dítě s hendikepem a rodiče se obávají, co se stane, když tady nebudou, či chtějí zabezpečit děti, které nejsou soběstačné. Vše je individuální a šité opravdu na míru, každý je jiný, stále řešíme něco nového, a to mě na mé práci asi nejvíc baví,“ popisuje živelně šéfka firmy, která jinak ve volných chvílích ráda fotí svojí Leicou. To je ale asi tak jediná značka, kterou vám řekne.

Mít hodně peněz (a vlastnoručně vydělaných) si užila a nohama na zemi stojí prý díky dvěma světům, které ji vyrovnávají. Jsou to právě ten z horních deseti tisíc, který ji živí, a pak ten úplně dole, kterému naopak dává ona, a to nejen peníze.

Posláním Gabriely Lachoutové je iniciativa 8000důvodů zaměřená na děti v ústavní péči. Ačkoliv jsou podle ní sociální sítě chiméra a samotnou Nadaci J&T vůbec nepropagují, protože charita prý není firemní PR a ani marketing banky, tuto iniciativu mediálně řeší – ne ale kvůli penězům. Ty samozřejmě vůbec shánět nepotřebuje, protože do nadace vložili část peněz oni sami s Patrikem Tkáčem jako zakladatelé spolu s J&T Bankou a EPH. Jde jí tedy spíš o pozornost lidí, aby nezavírali oči před věcmi, které se jich netýkají.

„Bojujeme za to, aby děti nebyly umísťovány do dětských domovů. Iniciativa 8000důvodů ukazuje přibližný počet dětí v ústavní péči a každé z nich je důvodem s tím něco udělat. Bohužel hodně lidí si myslí, že dětské domovy jsou v pořádku, včetně některých politiků.“

Lachoutová bere toto téma opravdu vážně, rok dělala jako dobrovolník mentora dvěma dětem z domova, kteří spolu měly dítě. Tam poznala jejich citovou deprivaci a naopak přebytek hmotných statků od různých firem, dárců a sponzorů, díky kterým se těmto dětem během vánoc nakupí i tři iPhony.

„Chodila jsem s tímto párem nakupovat do obchodu, řešila jejich finance, radila jim se zaměstnáním. Čest všem tetám a učitelkám v domovech, které se opravdu strašně snaží, ale pořád je to jen simulace, která citové nedostatky a normální život nemůže nahradit. Generuje to pak bludný kruh, protože těmto dětem chybí základní dovednosti pro život. Neví často například, jak se mají starat o své děti, když nezažily běžný chod v rodině,“ popisuje.

Lachoutová chce ale problém řešit komplexně. Pomáhá proto třeba krajům se systémovými změnami a dává jim peníze na sociální analýzy potřeb. Ročně takto přes Nadaci J&T rozdělí u nás a na Slovensku šedesát milionů korun. 

Objednáváme si třetí kafe a také trochu toho cukru v podání lineckého a mandlové trubičky, které jí do kavárny peče maminka. Náš rozhovor se neplánovaně protáhl na více než tři hodiny a stále se máme o čem bavit. Tahle energická žena to má v hlavě srovnané a nebrání se třeba sama během víkendu v kavárně obsluhovat hosty, i když to pár jejích známých nepokládá v jejím postavení za vhodné. Jí to je ale jedno a sama se drží kréda, že je potřeba se ke všem lidem chovat stejně, protože ať jdete nahoru, nebo dolů, vždycky je budete potkávat.

Přesto nemá a nikdy neměla vzory, nesnáší předsevzetí a osvětu by si prý zasloužil pohled na ženy, u kterých společnost stále plně nepřipouští, že by si velké peníze mohly vydělat samy. Radí proto mladým ženám, nebo spíše ještě holkám, aby se mužského světa nebály a byly odvážené.

Rodilá Pražačka, která miluje Českou republiku, pak nemá problém vzít na záda batoh a jet na dovolenou do ne zcela přívětivých podmínek a spát mimo rámec luxusních resortů, jejichž areál projde za jedno odpoledne. Ráda totiž poznává nové věci, sportuje a jí.

Jejím dítětem v pomyslné rodině je i magazín Magnus, který pro ni dělá Joachim Dvořák z nakladatelství Labyrint, jehož estetická a přidaná hodnota převyšuje všechny firemní časopisy v republice, což jen dokazuje, že tato noblesní žena z velké J&T rodiny nestojí o povrchní věci.

Rozhovor vytvořila Michaela Židlický pro časopis Forbes.

Gabriela Lachoutová

Jako předsedkyně představenstva J&T Family Office se věnuje především VIP klientům a multigenerační správě majetku. Mimo to je také spoluzakladatelkou a předsedkyní správní rady Nadace J&T v ČR a SR, které se zaměřují zejména na pomoc dětem formou podpory náhradní rodinné péče, pomoc rodinám v nouzi a lidem s hendikepem.

V J&T působí od roku 1999. První zkušenosti získala jako asistentka ředitele J&T Asset Management a privátní bankéřka. Později se vypracovala na ředitelku odboru Privátní bankovnictví.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.