Zanevřít na dluhopisy by nyní byla chyba

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Zanevřít na dluhopisy by nyní byla chyba
#Dluhopisy#Cíle

Dluhopisy v posledních letech nepatřily k oblíbeným finančním investičním nástrojům. Situace se však nyní otáčí. A uvědomují si to i drobní investoři.


Investice do dluhopisů patří mezi konzervativní finanční nástroje zhodnocování peněz. Výnosy dluhopisových portfolií bývají nižší, ale zase stabilnější, zejména v době, kdy na akciových trzích probíhají velké bouře. I proto zkušení investoři doporučují mít v diverzifikovaném portfoliu alespoň část dluhopisů. Výsledné portfolio sice není tak rychle rostoucí, ale je odolné vůči výrazným otřesům.

Dluhopisy však podobně jako akcie prožívaly velmi těžké období v minulém roce, kdy většina z nich nedokázala skončit v plusu.

„Index českých státních dluhopisů je za posledních 5 let ve ztrátě 4 procenta, v horizontu 3 let je ztráta dokonce 14 %. Za poslední rok a půl je index na nule. Důvodem je předchozí nárůst úrokových sazeb, který přechodně přecenil všechny dluhopisy směrem dolů,“ vysvětluje propad dluhopisových aktiv hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Podle něj další ránu dluhopisovému investování v posledních měsících uštědřila také vysoká inflace, která v Česku dosáhla téměř 20 procent.


Nevídané výnosy

Přesto by podle Sklenáře byla chyba v současnosti zanevřít na investice do dluhopisů.

„Po letech hubených se z mnoha důvodů blýská na lepší časy. Právě díky zvýšení úrokových sazeb ČNB začaly dluhopisy nést úrokový výnos, který zde nebyl téměř 2 dekády. České státní dluhopisy nesou kolem 5-6 procent a kvalitní podnikové dluhopisy platí úroky, které začínají číslicí 8 a někdy i vyšší,“ vypočítává Sklenář.

A pro investice do dluhopisů pak bude hrát i snižující se inflace. Ta se například podle aktuální makroprognózy České národní banky v příštím roce dostane na úroveň 2,1 procenta. Pesimističtější ekonomové počítají s poklesem inflace k úrovni 4 procent. Díky zafixování aktuálního výnosu tak dluhopisy budou zcela hravě pokrývat inflaci, což se v posledních měsících nedělo.


Opomíjené investice

Právě kvůli dvěma dekádám výrazně nízkých úroků nepatří dluhopisy k nejvyužívanějším finančním nástrojům. Z aktuálního průzkumu o investiční gramotnosti, který pro J&T Banku provedla agentura Perfect Crowd, investuje do dluhopisů jen asi 15 procent Čechů. Z průzkumu vyplývá, že 15 procent využívá investic do státních dluhopisů, 13 procent pak do firemních dluhopisů.

Zajímavý je však pohled na to, jak se dluhopisům daří lákat budoucí investory. A tady patří zejména státní dluhopisy k nejperspektivnějším nástrojům. V budoucnu je totiž zejména do státních dluhopisů rozhodnuto investovat 8 procent lidí. To je přitom srovnatelné s akciovými tituly (9 procent) a výrazně více než třeba kolik chtějí lidé investovat do zlata či drahých kamenů (2 procenta).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.