Eurozóna: ECB sazby beze změny, ale s jestřábím tónem Lagardové

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



ECB ve čtvrtek, podle očekávání, ponechala úrokové sazby druhé zasedání v řadě beze změny (hlavní sazba: 4,50 %; depozitní sazba: 4,00 %). ECB představila novou makroekonomickou prognózu, kde snížila svoje očekávání na inflaci v příštím roce (2,7 % vs. dosud 3,2 %) a také ekonomický růst v příštím roce (0,8 % vs. dosud 1,0 %). Současně v prohlášení formulace, že inflace zůstane delší dobu zvýšená, nahradilo spojení o postupném zpomalení inflace v příštím roce. ECB dál signalizuje, že úrokové sazby jsou na vrcholu.


ECB ve čtvrtek, podle očekávání, ponechala úrokové sazby druhé zasedání v řadě beze změny (hlavní sazba: 4,50 %; depozitní sazba: 4,00 %). ECB představila novou makroekonomickou prognózu, kde snížila svoje očekávání na inflaci v příštím roce (2,7 % vs. dosud 3,2 %) a také ekonomický růst v příštím roce (0,8 % vs. dosud 1,0 %).  Současně v prohlášení formulace, že inflace zůstane delší dobu zvýšená, nahradilo spojení o postupném zpomalení inflace v příštím roce. ECB dál signalizuje, že úrokové sazby jsou na vrcholu. Na tiskové konferenci se prezidentka ECB Lagardeová snažila rozptýlit jakékoliv úvahy o snižování úrokových sazeb v dohledné době. Toto téma podle ní nebylo vůbec na stole. Podle Lagardeové, ECB nezačne snižovat sazby, dokud se v první polovině příštího roku nepotvrdí, že inflace stabilně směřuje na nízké úrovně. ECB dále oznámila, že více omezí reinvestice v dluhopisovém programu PEPP, tj. nepřímo zvýší restrikci měnové politiky.
Finanční trhy na zasedání výrazně nereagovaly. Globální vývoj vedl k poklesu sazeb ráno, ale odpoledne po ECB zůstaly již bez větší změny. Sazba 2letého úrokového swapu se po roce dostala těsně pod 3,0 %.  Výnos 10letého dluhopisu Německa klesl na 2,1 %, což je nejnižší úroveň od začátku roku.

Euro k dolaru posílilo o 0,8 % na 4měsíční maximum 1,10 USD/EUR. Za 24 hodin v reakci na zasedání Fedu a ECB euro k dolaru posílil téměř o 2 procenta.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.