Primoco: Semetkovsky nevylučuje prodej podílu Airbusu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Generální ředitel Primoca Ladislav Semetkovský uvedl v rozhovoru pro deník E15, že v budoucnu nevylučuje prodej podílu ve společnosti francouzskému Airbusu. S tím Primoco před měsícem podepsalo memorandum, které vymezuje možnou spolupráci obou firem. V současnosti však Semetkovský o prodeji svého podílu neuvažuje a při prvním jednání s Airbusem okamžitý prodej podílu odmítl. Započatá spolupráce s Airbusem je podle Semetkovského v oblasti obchodu a servisu (cross-sell, tj. získání nových zákazníků od Airbusu), rozvíjení umělé inteligence letadel a pomoci s vojenskou certifikací letounů. Airbus by také mohl pomoci s výrobní kapacitou, pokud by Primoco prodávalo více letadel, než kolik je schopno samo vyrobit. K první oblasti Semetkovský uvedl, že jedná s několika zákazníky, k nimž by bez Airbusu neměl přístup. Motivací Airbusu k uzavření spolupráce byl podle gen. ředitele fakt, že Airbus vyvíjí drony ve větší kategorii, ale ve střední kategorii, do níž patří Primoco One 150, neměl hotový produkt. Semetkovský zopakoval, že letos plánuje dosáhnout tržeb 750 – 850 mil. Kč a že zisk EBITDA by měl přesáhnout 300 mil. Kč. Vyznění rozhovoru hodnotíme pozitivně hlavně díky zmínce o nových potenciálních zákaznících a také možnosti budoucího prodeje podílu společnosti Airbus.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.