Je čas nakupovat dluhopisy. Dobré výnosy lze zafixovat na několik let

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Je čas nakupovat dluhopisy. Dobré výnosy lze zafixovat na několik let
#Trendy#Dluhopisy#Ekonomika

Kdo hledá vhodnou investici pro nadcházející měsíce, neměl by přehlédnout dluhopisy. Shodli se na tom Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky a Martin Kujal ředitel odboru Správy fondů a portfolio manažer J&T Investiční společnosti. Největší vliv na úspěch investic bude podle nich mít načasování a to, kdy začnou jednotlivé centrální banky rozvolňovat své měnové politiky. Naopak problém může nadále činit zvýšená inflace.



Státní dluhopisy se v současnosti staly tím, čím mají být. Tedy solidní konzervativní investicí s dobrým výnosem, který bude překonávat inflaci. Uvedl to Petr Sklenář (hlavní ekonom J&T Banky) v další epizodě pořadu J&T Banka Talks. A souhlasí s tím také portfolio manažer Martin Kujal, který spravuje dluhopisové fondy v J&T Investiční společnosti. Podle něj obecně platí, že státní dluhopisy jsou dobrou investicí v době, kdy se ekonomice příliš nedaří, naopak korporátní dluhopisy jsou zajímavou investicí v dobách, kdy se ekonomice a firmám daří. „Vstupujeme do doby, kdy budeme zhruba někde uprostřed. Tam mohou být zajímavé zejména kvalitní dluhopisy velkých firem,“ dodal Kujal v J&T Banka Talks. Je tak na čase zafixovat si výnos na několik let.


U ČNB by mohlo dojít ke snižování úrokových sazeb ještě letos v prosinci nebo na začátku příštího roku. Možné je také brzké snížení sazeb u ECB, naopak u Fedu mohou být vyšší sazby déle.


Až klesnou sazby

Hlavní událostí, na kterou dluhopisový trh čeká, bude rozvolňování měnových politik centrálních bank, zejména Evropské centrální banky, Fedu a v domácím prostředí také České národní banky. To by podle odborníků mělo nastat v nadcházejících měsících.

„U ČNB by mohlo dojít ke snižování úrokových sazeb ještě letos v prosinci nebo na začátku příštího roku. Možné je také brzké snížení sazeb u ECB, naopak u Fedu mohou být vyšší sazby déle,“ odhaduje Petr Sklenář.

To je přitom pro dluhopisový trh pozitivní zpráva, protože dojde k přecenění úroků směrem nahoru a zároveň dluhopisy ponesou nadále dostatečně vysoký výnos, takže by měly v nadcházejících měsících překonávat inflaci.


Obě „obrany“ přitom do velké míry nabízí investice do dluhopisů prostřednictvím fondů, které jednak diverzifikují a zároveň je řídí profesionálové.


Investice prostřednictvím fondů

Přímá investice do dluhopisů s sebou nese několik specifických rizik. Tím hlavním, zejména u firemních dluhopisů, je podle Martina Kujala potenciální riziko, že firma své závazky nesplatí. Existuje totiž řada typů a je nutné si pečlivě prostudovat přesné podmínky daného dluhopisu, zejména zda je krytý nějakým majetkem či ekvitou společnosti.

Snižovat toto riziko pak podle Kujala lze dvěma hlavními způsoby. „Prvním je diverzifikace mezi větší počet takových investic. Když se jedna nepodaří, tak to lidově řečeno nezabije výnos celého portfolia. Druhým způsobem obrany je co nejlepší analýza dané investiční příležitosti, poznat vybranou společnost, udělat si názor na daného dlužníka a tím se snažit odfiltrovat rizikovější investice,“ připomíná portfolio manažer J&T Investiční společnosti. „Pokud už do těch rizikovějších investic chceme jít, je nutné si za to riziko nechat zaplatit,“ dodává Kujal.

Obě „obrany“ přitom do velké míry nabízí investice do dluhopisů prostřednictvím fondů, které jednak diverzifikují a zároveň je řídí profesionálové.

Není na investice do dluhopisů a dluhopisových fondů už pozdě? Jak nejlépe investovat? A co konkrétně má nyní smysl?

Poslechněte si další epizodu J&T Banka Talks.
Záznam najdete na Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, nebo si stáhněte jako mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.