Červen bude o sledovaných centrálních bankách

10-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Červen bude o sledovaných centrálních bankách
#Trendy#Ekonomika#Fondy

Zahájení cyklu snižování sazeb v ECB bude mít na trh spíše limitovaný dopad, základní scénář u Fedu bude držet optimismus ohledně rizikových aktiv na uzdě. Více než samotná zasedání centrálních bank tak budou poutat pozornost průběžná makroekonomická data, a to hlavně v zámoří.


Hned na začátku měsíce zahájila cyklus snižování sazeb ECB, která dle očekávání snížila sazby o 25 bazických bodů (hlavní sazba: 4,25 %; depozitní sazba: 3,75 %). Současně Lagardeová naznačila, že budoucí rozhodnutí ECB budou závislá na průběžných makroekonomických datech a že nadále platí, že si ECB bude držet dostatečně restriktivní sazby na utlumení inflačních tlaků. Žádné zavázání k dalším krokům ale nepadlo. Trh aktuálně počítá s dalšími 1–2 sníženími po 25 bazických bodech do konce roku. Akciový trh přijal očekávané snížení mírně pozitivně.

Fed ponechá úrokové sazby opět beze změny (5,25–5,50 %). Sledovat se bude tisková konference, která by však neměla přinést nové informace. Tedy základní scénář potenciálně 1–2 snížení sazeb po 25 bazických bodech do konce roku bude stále platný. Aktuální pravděpodobnost na snížení o 25 bazických bodů v září je zhruba 70 %. 

ČNB zřejmě již provede snížení „jen“ o 25 bazických bodů na 5,00 %. Poslední makroekonomická data poukazují na vyšší než cílovanou inflaci (2,0 %), což bude centrální bankéře držet ve více obezřetném módu, co se prudkého snižování sazeb týče. „To v podstatě odpovídá i posledním komentářům a dřívějším prohlášením, že by další kroky ČNB měly být více pozvolné,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. Trh počítá, že se sazby ČNB dostanou někam ke 4,25-4,5 % ke konci letošního roku.

Půl miliardy kapitálu a téměř 20% zhodnocení pro realitní fond

V září byl představen nový Fond realitních akcií a dluhopisů. Při psaní těchto řádků, tedy na začátku června, byl fond blízko svých maxim se zhodnocením 17 % a vlastním kapitálem 500 mil. Kč, z čehož 100 mil. vložila sama J&T. „Realitní akcie vidíme stále jako největší příležitost na akciovém trhu, přičemž na ně sázíme i v jiných fondech,“ říká Marek Ševčík, portfolio manažer J&T Investiční společnosti.

Tabulka potenciálu největších pozic

Přestože je část pozic už „odpracována“, stále je potenciál výrazně dvojciferný. Navíc se zde investiční valuace kalkuluje poněkud jednodušeji než u jiných sektorů. „Pokud by si každý z nás ocenil společnost např. Tesla, všem nám vyjde jiné číslo. Proměnných tam bude příliš – objem budoucích prodejů aut budou ovlivňovat např. prodejní cena, ceny vstupů a marže nebo regulace a pobídky,“ popisuje Marek Ševčík.

U realit je to více přímočaré. Jako akcionář jste spolumajitelem ekvity = vlastního kapitálu. A realitní firma je téměř výhradně tvořena budovami, jejichž hodnotu znáte a špatně se s ní manipuluje – abyste nadsadili hodnotu bytového domu o 30 % výše, než stojí byty o ulici vedle, je úkol nesnadný. Z této hodnoty budov odečtete objem dluhu (cizího kapitálu) a zbude vám onen vlastní kapitál. V tomto bodě znáte hodnotu kapitálu na akcii, tj. vašeho majetku. Tuto hodnotu porovnáte s cenou na burze a téměř vždy se budete u rezidenčního bydlení pohybovat blízko těchto čísel, odchylku 20 % bych již označil za významnou. Nyní je ta odchylka ale mnohdy 50 % – cena na burze je o 50 % níže než hodnota domů, které za akcií stojí.

Tato diskrepance se objevila v polovině roku 2022, kdy ECB začala zvyšovat úrokové sazby a trh zachvátily smrtelné obavy o osud realitního sektoru, pro který je cena dluhu zásadní. Nyní jsme vrchol sazeb v Evropě již viděli a ECB se chystá na snižování. V USA je osud méně jistý, ale tam se fond neangažuje. „Kdo má tedy dluh pod kontrolou a vždy měl, může čekat lepší časy. „O podrobnostech analýzy a našich kritériích jsem se rozpovídal v podcastu J&T Banka Talks na podzim nebo v příspěvcích pro E15. Nyní jen ve zkratce – chceme málo zadlužené firmy, které mají navíc refinancování a splatnosti dluhu rozložené v čase,“ uvádí Ševčík.

Jak je zmíněno výše, toto trhu dle všeho začalo docházet a byli jsme svědky dorovnání menší části oné mezery mezi hodnotou budov na akcii a cenou na burze. „Dle nás v tomto velkou úlohu sehrály výsledky firem za rok 2023 a první kvartál 2024. Všechny firmy reportují konec poklesu cen nemovitostí a vidí světlo na konci tunelu, některé z onoho pomyslného tunelu dle ředitelů již vyjely,“ dodává Marek Ševčík.

Červnový výhled

Zahájení cyklu snižování sazeb v ECB bude mít na trh spíše limitovaný dopad. Navíc ponechání obezřetného pohledu na prudké snižování utvrdí trh, že sazby půjdou níže více pozvolna. Základní scénář u Fedu bude držet optimismus ohledně rizikových aktiv na uzdě.  

Více než samotná zasedání centrálních bank (v základním scénáři) se zaměřením na Fed budou poutat pozornost na průběžná makroekonomická data, a to hlavně v zámoří. Data z trhu práce a inflační data budou spoluutvářet spekulace na budoucí vývoj měnové politiky Fedu, který se poměrně pružně mění. Z teze prudkého snižování sazeb ještě ze začátku roku až po potenciální návrat ke zvyšování sazeb na přelomu dubna a května. Poměrně pravděpodobný je aktuálně scénář nulové změny sazeb či jednoho snížení o 25 bazických bodů v USA pro letošní rok.

Pohled na fondy J&T očima portfolio manažerů

J&T BOND

V květnu jsme investovali do nezávislého těžaře ropy OKEA, realitní firmy Natland, výrobce papírových obalů Fedrigoni, producenta plastových profilů Profine a francouzského těžaře Eramet. Posílili jsme pozice v bondech EPH, TUI Cruises, zpracovateli masa Minerva a leteckých společnostech AirFrance a Finnair. Po růstu ceny jsme odprodali investice Lottomatica, Santander a Sazka 2027 a kvůli potížím s ruskou expozicí jsme odešli z dluhopisů Raiffeisenbank. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 3,01. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 6,37 %.   

J&T MONEY

V květnu jsme navýšili investice do dluhopisů J&T PEGS a na primárním trhu jsme koupili nový dluhopis realitní firmy Natland 7,75 % 2029. Navýšili jsme též investici do holdingu EPH, který vydával nový dluhopis na eurobondovém trhu. Volnou hotovost zhodnocujeme na peněžním trhu. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 1,16. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 6,7 %. 

J&T Credit Opportunities

V květnu jsme investovali do nezávislého těžaře ropy OKEA, výrobce specializovaných papírových obalů Fedrigoni, producenta plastových profilů Profine a francouzského těžaře Eramet. Posílili jsme pozice v bondech CPI, TUI Cruises, zpracovateli masa Minerva a letecké společnosti Finnair. Po růstu ceny jsme odprodali investice Lottomatica, Santander a Sazka 2027 a kvůli potížím s ruskou expozicí jsme odešli z dluhopisů Raiffeisenbank. Modifikovaná durace portfolia mírně vzrostla na 3,16. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 6,53 %.   

J&T RENTIER

V dluhopisové části jsme nakoupili Eramet 6,5% / 2029 a Natland 7,75% / 2029. Modifikovaná durace činila 2,9, výnos do splatnosti 6,7 % p. a. Vybrali jsme část dlouhé pozice na zlatě. V akciové části jsme dokoupili Johnson & Johnson a Google. Strategická alokace byla v květnu 55 % akcií a 45 % dluhopisů. 

J&T REALITNÍCH AKCIÍ A DLUHOPISŮ

V květnu jsme drželi plnou zainvestovanost. Výnos do splatnosti dluhopisové části činil 6,9 %, modifikovaná durace 2,3. Podíl akcií činí 65 %.

J&T DIVIDEND

Se ziskem jsme prodali pozice na ZIMu, Applu a Petrobrasu, vybrali jsme profit na části pozice na Telefónice. Naopak jsme dokupovali Louis Vuitton, Pfizer a nově jsme otevřeli pozici na BT Group. Za květen náš fond zhodnotil o +4 %, od začátku roku se pohybuje naše zhodnocení nad +11 %. Mezi největší tituly v portfoliu patří ČEZ, Vonovia, Titan Cement, Grand City Properties a Volkswagen. Zainvestovanost přesáhla 87 %, 13 % přibližně tvoří cash.  

J&T MONEY II

V květnu jsme nakoupili dluhopis Eramet 6,5% / 2029, Exlog 11,5% / 2029 a DNO 9,25% / 2029. Modifikovaná durace činí na 2,0. Výnos do splatnosti portfolia činil 5,9 % p. a.

J&T LIFE BALANCOVANÝ 

V průběhu května jsme navýšili výnosové složky a nakoupili fondy J&T Bond a J&T Money II. Volné prostředky jsme ukládali na depozita za atraktivní úrokovou sazbu. Během měsíce fond vzrostl o 2,3 %.

J&T LIFE KONZERVATIVNÍ

V průběhu května jsme do výnosové složky přikoupili fondy J&T Bond, J&T Flexibilní a J&T Money II. Volné prostředky jsme zhodnocovali prostřednictvím termínovaných vkladů a repo operací s pokladničními poukázkami ČNB za atraktivní úrokovou sazbu. Během měsíce fond vzrostl o 1,6 %.

J&T LIFE DYNAMICKÝ

V průběhu května jsme navýšili růstovou složku a nakoupili fondy J&T Opportunity, J&T Dividend a Goldman Sachs Global Sustainable Equity Sicav. Do výnosové složky jsme přikoupili fond J&T Credit Opportunities. Volné prostředky jsme zhodnocovali prostřednictvím termínovaných vkladů a repo operací s pokladničními poukázkami ČNB za atraktivní úrokovou sazbu. Během měsíce fond vzrostl o více než 2,8 %.

J&T LIFE STABILNÍ

V průběhu května jsme rebalancovali dluhopisovou část portfolia a prodali část fondů J&T Bond, J&T Money II a J&T Flexibilní fond. Volné prostředky jsme zhodnocovali prostřednictvím termínovaných vkladů a pokladničních poukázek ČNB za atraktivní úrokovou sazbu. Během měsíce fond posílil o 0,6 %.

Naše Česko

Pojďme si krátce zrekapitulovat, co se za první rok ve fondu událo. První nákup jsme realizovali na veřejných kapitálových trzích, byl to Colt CZ Group za krásných 555 korun. Vzápětí přibyl fond Orbit Growth, skrze který se nám do portfolia dostaly firmy Rohlík, Mews, Preply a Booksy. Následovaly další nákupy veřejných společností a fond CEIP II. A je to právě fond CEIP II. a jeho investice do firmy AMiT, která fondu Naše Česko přinesla největší absolutní zhodnocení 22,4 miliónů korun. Cenu za největší relativní zhodnocení pak dostává perpetuita CPI s 45,3 %. Nutno dodat, že všechny investice kromě jedné (Eurowag) mají současně pozitivní dopad na náš fond a všechny investice kromě dvou (Eurowag a Orbit Growth) přinesly dvouciferné relativní zhodnocení.

J&T NextGen

Ve fondu J&T NextGen pokračujeme v budování portfolia, v současné době je zainvestováno téměř 80 % prostředků našeho fondu. Dále jsme přikupovali naše pozice, navyšovali jsme váhu Novonordisku, Amazonu, ale i SoFi, Leidosu, Draxu, Endesy, Porsche, nově jsme do portfolia zařadili „čínský Google“ společnost Baidu. Za měsíc květen si naše portfolio připisuje růst nad 1 %, od začátku fondu v prosinci 2023 je portfolio našeho fondu skoro +5 %.

J&T LIFE KONZERVATIVNÍ

V průběhu května jsme do výnosové složky přikoupili fondy J&T Bond, J&T Flexibilní a J&T Money II. Volné prostředky jsme zhodnocovali prostřednictvím termínovaných vkladů a repo operací s pokladničními poukázkami ČNB za atraktivní úrokovou sazbu. Během měsíce fond vzrostl o 1,6 %.

J&T LIFE DYNAMICKÝ

V průběhu května jsme navýšili růstovou složku a nakoupili fondy J&T Opportunity, J&T Dividend a Goldman Sachs Global Sustainable Equity Sicav. Do výnosové složky jsme přikoupili fond J&T Credit Opportunities. Volné prostředky jsme zhodnocovali prostřednictvím termínovaných vkladů a repo operací s pokladničními poukázkami ČNB za atraktivní úrokovou sazbu. Během měsíce fond vzrostl o více než 2,8 %. 

J&T LIFE STABILNÍ

V průběhu května jsme rebalancovali dluhopisovou část portfolia a prodali část fondů J&T Bond, J&T Money II a J&T Flexibilní fond. Volné prostředky jsme zhodnocovali prostřednictvím termínovaných vkladů a pokladničních poukázek ČNB za atraktivní úrokovou sazbu. Během měsíce fond posílil o 0,6 %.

J&T OPPORTUNITY

Akciové trhy zažívaly poměrně divoký měsíc, dařilo se vybraným technologickým titulům a všichni byli zvědavi, jaké výsledky představí Nvidia. A ta doručila čísla excelentní, nad očekávání dobrá, a tak se rozjela vlna růstu cen akcií v sektoru, i když produkty nejsou srovnatelné. My jsme těžili z long pozice v Qualcommu, který se dostal přes úroveň 200 USD na akcii a připsal si za měsíc 13 %. V závěru měsíce však přišla na vybraných titulech korekce, především softwarové firmy jako Salesforce nebo náš Snowflake klesaly, když doručily kvalitní čísla, ale investorům to bylo málo. Něco podobného potkalo i Dell, který se vezl na vlně AI. Po předchozím růstu se propadly akcie v Hongkongu a odepsaly −9 % za květen, na domácím trhu rostl např. ČEZ s vidinou možného zrušení WFT na 2025.

Celkově se dařilo i realitním akciím, které doručily velmi solidní čísla a vidina blízkého poklesu sazeb vede investory k nákupu a získání diskontu vůči NAV, který je stále vysoký. Z fondu jsme kompletně vyprodali řeckou PPC, uzavřeli jsme se ziskem pozici na Grouponu a po růstu ceny snížili váhu Qualcommu a Dellu v portfoliu. Naopak jsme navyšovali váhu realitních společností, koupili jsme ETF na indický akciový trh (ticker EPI), přikoupili rakouský Verbund a nově máme v portfoliu BT Group. Fond si za květen připsal plus 4 % a od začátku roku roste o plus 7,85 %.  

J&T FLEXIBILNÍ

V květnu jsme koupili dluhopis farmacie ROCHE splatný 2044 a navýšili jsme krátkodobý bond EPH 4,5 % 2025. Modifikovaná durace portfolia mírně vzrostla na 4,85. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 4,48 %.


Připraveno analytiky J&T Banky.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.