Pravidelný týdenní komentář k trhu

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

První týden nového roku se nesl ve znamení lehké korekce předchozího poklesu tržních úrokových sazeb a vyčkávání na páteční měsíční data z americké zaměstnanosti a ISM služeb v návaznosti na spekulace na budoucí měnovou politiku Fedu. Ze začátku roku se na trh vrátili prodejci dluhopisů, kteří posunuli například výnosy amerických 10letých státních dluhopisů zpět nad čtyřprocentní hladinu a v pátek ještě odpoledne se pohybovaly poblíž 4,05-4,09 %. Jen připomeneme, že minulý rok zakončily ty samé dluhopisy s výnosem 3,88 %. Vyhlížela se páteční data z americké měsíční zaměstnanosti za prosinec, která byla silnější, než trh čekal (216 vs. oček. 175 tis. nových prac. míst). Současně ale míra nezaměstnanosti v prosinci poklesla na 3,7 vs. oček. 3,8 po 3,7 %. Data z trhu práce byla přijata relativně neutrálně, ale pak přišla data z ISM služeb (50,6 vs. oček. 52,5 po 52,7 bodech m/m), která byla slabší, než trh čekal a ta posunula zmíněné americké výnosy na státních dluhopisech (10letých) opět pod 4,0% hranici. Korekce v poklesu tržních výnosů tlačila na riziková aktiva jejichž týdenní cenový pokles nedokázal zvrátit ani páteční obrat. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden poklesem o 1,2 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila níže o 0,5 % t/t. Domácí index PX se vzepřel prodejům a připsal si 1,7 % t/t na 1438,5 bodu.

 

Společnosti na BCPP

S ohledem na ČEZ ministr financí Zbyněk Stanjura uvedl, že debata o možném předčasném ukončení daně z mimořádných zisků proběhne na přelomu března a dubna. V tomto roce očekáváme, že čistý zisk ČEZu bude podobně jako v minulém roce okolo úrovně 33 mld. Kč, případné zrušení daně z mimořádných zisků by pak podle našich projekcí tento zisk více jak zdvojnásobilo na přibližně 68 mld. Kč. Titul zakončil týden na 973,5 Kč (+1,5 % t/t).

 

Společnost Pilulka Lékárny oznámila za r. 2023 pokles tržeb o 13 % na předběžných 2,1 mld. Kč. Při započtení franšízovaných kamenných lékáren by tržby činily dohromady 3,0 mld. Kč. Meziroční pokles byl způsoben jednak uzavřením ztrátové rumunské pobočky v polovině roku a také ukončení smlouvy s poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů. Společnost uvedla, že běžné lékárenské tržby (tj. mimo uplatnění benefitů) rostly, a to navzdory celkovému poklesu trhu e-commerce v ČR. Pilulka chce především díky transformačním krokům z r. 2023 letos dosáhnout kladného zisku EBITDA a kladného cash flow. Ziskovost by podle finančního ředitele Tomáše Hospůdky měla dostat přednost před růstem tržeb. Zisk EBITDA za loňský rok společnost neuvedla, nicméně očekáváme na této úrovni výraznou ztrátu. Titul zakončil páteční obchodování na 283 Kč (+15,0 % t/t).

 

CPI PG oznámila, že se dohodla s majitelem a provozovatelem hotelů Best Hotel Properties na vytvoření společného podniku (joint venture). Do něj CPI PG vloží 8 českých hotelů a provozní společnost CPI Hotels. Toto portfolio je nyní oceněno na 350 mil. EUR. Na začátku r. 2024 pak BHP upíše 50 % kapitálu vzniklého společného podniku. Hlavním cílem kroku je podle nás získat dodatečné akciové financování na úrovni provozních společností, čímž si CPI PG může snížit celkovou zadluženost. Společnost také informovala o prodloužení významného úvěru v Berlíně. CPI PG se dohodla s bankou BerlinHyp, že úvěr o velikosti 404 mil. EUR (4 % z celkového čistého dluhu), který měl maturovat v říjnu 2024, bude prodloužen o 7 let. Úroková míra, kterou firma označila za atraktivní, přitom zůstala beze změny. Dodatečně ještě CPI PG informovala, že její majoritní akcionář Radovan Vítek do ní vložil reality v Dubaji, které doposud držel jako soukromá osoba. Tato aktiva byla naceněna na 349 mil. EUR, nicméně kupní cena ve smlouvě činí 273 mil. EUR, tedy je o 22 % nižší. Získáním nemovitostí pod odhadní cenou vytvoří CPI PG zisk 76 mil. EUR, který navýší její vlastní kapitál a sníží zadlužení. Koupě nemovitostí neobnášela platbu, protože CPI PG je získala výměnou za zrušení části úvěru, který dříve R. Vítkovi poskytla. Společnost počítá s tím, že reality v Dubaji bude postupně odprodávat, čímž by se měly stát zdrojem hotovosti a snižovat poměr LTV.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Pilulka (283 Kč, +15,0 % t/t). Společnost oznámila výsledek ročních tržeb za 2023. Pokles o 13 % r/r trž již z dřívějších ohlášení společnosti očekával. Naopak pozitivně mohl trh přijmout tvrzení finančního ředitele firmy, který uvedl, že po transformaci, kterou Pilulka prošla v loňském roce, nyní svou snahu věnuje ziskovosti a dosažení kladného CF. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo CTP (-7,3 % t/t na 356 Kč). Titul se obešel bez firemní zprávy. Nicméně růst tržních výnosů tradičně nesvědčí realitnímu sektoru, a tak i na CTP došlo k vybírání předešlých zisků.

 

Výhled na příští týden

Druhý týden nového roku by se měl obejít bez významnějších událostí, a tak se investoři opětovně zaměří na pravidelná makroekonomická data se zaměřením na ta inflační v USA. Jakékoliv odchýlení od očekávání je aktuálně trhem vnímáno velmi citlivě vzhledem k nedávnému prudkému poklesu tržních výnosů, které je odezvou na očekávání snižování základních úrokových sazeb Fedem. První týden roku byl ve znamení lehké korekce optimismu z konce roku, který může pokračovat, pokud by inflační data byla vyšší, než trh očekává.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za prosinec (oček. 3,2 po 3,1 % r/r) a páteční průmyslovou inflaci PPI za prosinec (oček. +1,3 po 0,9 % r/r). V Německu se zaměříme na pondělní podnikové objednávky za listopad (oček. +1,0 po -3,7 % r/r) a úterní průmyslovou produkci za listopad (oček. +0,3 po -0,4 % m/m). V Číně se zaměříme na páteční spotřebitelskou inflaci CPI za prosinec (oček. -0,4 po -0,5 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.