Riziková aktiva ohrožují pokračující boje a výnos dluhopisů

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Ve druhém květnovém týdnu bude svět nadále sledovat dění na Ukrajině, kde se trh zaměřuje na možné kroky ruské strany spojené se svátkem Dne vítězství v pondělí 9. 5. Zintenzivnění bojů či jiné podobné kroky by byly negativním faktorem pro riziková aktiva. Sledovat se bude i vývoj na výnosech státních dluhopisů. Pokračující růst je rovněž negativním faktorem pro riziková aktiva.


Výsledková sezóna bude pak významná pro konkrétní dotčené tituly, ale z delšího pohledu bude zřejmě překonána celkovým vývojem na trhu. „V souhrnu jsme vůči akciím nadále obezřetní a očekáváme další prodejní tlak plynoucí z výše zmíněných rizikových faktorů,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

ČEZ zveřejní výsledky

Tento týden na domácím parketu představí svá čísla za první kvartál 2022 ČEZ. Očekáván je provozní zisk EBITDA ve výši 27,9 mld. Kč či +40 % r/r. Meziroční výkon je daný prudkým růstem cen prodané elektřiny. „Nevylučujeme zvýšení výhledu díky stávajícím cenám elektřiny. Zvyšování výhledu by mělo přinejmenším limitovat celkovou obezřetnou tržní náladu,“ konstatuje Milan Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za duben (oček. 8,1 po 8,5 % r/r), čtvrteční průmyslovou inflaci PPI za duben (oček. 8,9 po 9,2 % r/r) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na květen (oček. 63,7 po 65,2 bodu m/m). V Německu se soustředí na úterní indexy ZEW na květen, které by se měly dále zhoršit ve všech segmentech.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.