Výsledková sezóna zatím vyznívá pozitivně

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 


#Ekonomika

Po týdnu nabitém zasedáními centrálních bank se pozornost investorů přesune více k výsledkové sezóně. Ta zatím v USA překonala očekávání analytiků na úrovni tržeb i zisku a pozitivní je, že obstály velké společnosti jako Meta či Alphabet. Z největších technologických firem zbývají Apple a Amazon, které budou reportovat výsledky právě v tomto týdnu.


Trh bude v pátek sledovat změnu zaměstnanosti v USA za červenec, kde se čeká relativně průměrný výsledek +200 tisíc pracovních míst. Pouze pokud by výsledek výrazně překonal toto číslo, trh by mohl očekávat od Fedu úvahu nad dalším zvýšením sazeb v září, neboť Fed nyní spojil další měnovou politiku s příchozími daty. „Výsledek poblíž tohoto odhadu však podle nás velký impulz pro trh nepřinese. Celkově máme díky vyznění probíhající výsledkové sezóny mírně pozitivní výhled na příští týden,“ říká hlavní ekonom Petr Sklenář.


Výsledková sezóna pokračuje 

Výsledková sezóna za druhý kvartál bude příští týden pokračovat. V USA zveřejní výsledky hospodaření firmy jako Apple, Amazon, Pfizer nebo Chevron, v Evropě to budou např. banky Société Générale, BNP Paribas či Commerzbank.

Na domácím trhu se bude se svými výsledky již v pondělí prezentovat Erste Group. Očekáváno je velmi silné čtvrtletí s čistým ziskem na úrovni 785 mil. EUR (+14 % r/r), když hlavním tahounem růstu by měly být nadále především vyšší úrokové výnosy. Mělo by jít dokonce o historicky nejvyšší kvartální zisk, jakého kdy Erste Group dosáhla.

„Z pohledu celoročního výhledu vidíme prostor pro zvýšení u úrokových výnosů, kde management nyní očekává přibližně 15% meziroční nárůst. Kromě aktualizace výhledu bude zajímavé sledovat případné informace a načasování týkající se plánovaného spuštění programu odkupu vlastních akcií,“ uvádí Petr Sklenář.

Ve čtvrtek bude následovat s výsledky hospodaření za druhý kvartál Komerční banka. Na úrovni čistého zisku je očekáván meziroční pokles o 15 % na 4,1 mld. Kč, který je dán propadem čistých úrokových výnosů a růstem provozních nákladů.  „Čisté úrokové výnosy očekáváme meziročně níže o 11 % vzhledem k růstu nákladů na financování. K tomu přispívá mimo jiné pokračující přechod klientů z běžných na termínované a spořicí účty. Pokud čísla naplní naše projekce, tak neočekáváme výraznější změny v současném celoročním výhledu managementu,“ konstatuje Sklenář.

V úterý se budou poprvé na trhu Start pražské burzy obchodovat akcie výrobce městského mobiliáře mmcité, jenž ve středu úspěšně dokončil svůj prvotní úpis akcií (IPO), kterým zafinancuje rozšíření výrobních kapacit. Ve čtvrtek pak zveřejnění výsledky hospodaření za 1Q FY2024 rovněž společnost Gen Digital, která vznikla fúzí českého Avastu s americkým NortonLifeLock.

 

Zasedání ČNB asi změny sazeb nepřinese

Ve čtvrtek bude zasedat bankovní rada České národní banky. „Nečekáme změnu v nastavení hlavní repo sazby na úrovni 7 %, ale guvernér Aleš Michl může na tiskové konferenci zmírnit očekávání trhu, že je banka připravena k brzkému snižování sazeb,“ říká Petr Sklenář.


Makroekonomický výhled 

Mezi makročísly bude příštímu týdnu dominovat změna zaměstnanosti v USA v pátek, kde se za červenec čeká přírůstek 200 tisíc pracovních míst (v červnu +209 tisíc). Dále budou analytici v pondělí ráno sledovat index nákupních manažerů v průmyslu v Číně (oček. 48,9 bodu v červenci vs. 49 bodů červnu), v tentýž den německé maloobchodní tržby za červen (oček. −0,3 % m/m po +0,4 %), v úterý v USA červencový index nákupních manažerů v průmyslu (oček. 46,9 bodu vs. 46,0 v červnu), ve čtvrtek pak tentýž index v USA pro služby (oček. 53 bodů po 53,9) a v pátek německé tovární zakázky (oček. −2 % m/m v červnu po +6,4 %).

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.