Ragby krásné, ragby inspirativní. Vyšla kniha o globálním fenoménu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Ragby krásné, ragby inspirativní. Vyšla kniha o globálním fenoménu
#Příběhy#Úspěch#Radosti

Co mají společného umění, ragby a J&T Banka? Na první pohled neřešitelný rébus má ve skutečnosti jednoduchou odpověď. Je jím fantastická kniha Ragby, kterou nakladatelství Labyrint vydalo na konci loňského roku v prestižní edici Magnus Art.




V edici Magnus Art v nakladatelství Labyrint vyšla nejnovější publikace. Na rozdíl od většiny předchozích knih z této edice inspirované uměleckými aktivitami J&T Banky se však kniha výjimečně nevěnuje umění ani sběratelství. Jejím tématem je tentokrát sport, konkrétně ragby.

„Když jsme přemýšleli, čemu se v další knize věnovat, věděla jsem, že zrovna probíhá crowdfundingovou kampaň na podporu právě ragby a zároveň se čím dál více mluvilo o tehdy chystaném mistrovství světa v ragby, které mělo být sportovní událostí roku 2023. Navíc J&T Banka české ragby podporuje a jejich předchozí kniha byla věnovaná tenisu. Sešlo se toho tedy opravdu hodně, tak jsem přišla s tím, že bychom příští knihu měli věnovat právě tomuto sportu,“ vysvětluje první nápad na knihu věnovanou jednomu z nejpopulárnějších světových sportů Petra Nováková, historička umění a spoluautorka zmíněné knihy ve speciálním vysílání pořadu J&T Banka Talks.

„Já jsem do loňska o ragby nevěděl téměř nic, snad kromě toho, že se hraje se šišatým míčem a že Ondřej Sekora kdysi napsal nějaká pravidla. Při práci na knize jsem pochopil, že ragby je velmi inspirativní téma, a snad mi i došlo, proč právě tento sport podporuje J&T Banka,“ dodal zakladatel nakladatelství Labyrint Joachim Dvořák.


Vyprávět příběhy

Podle Dvořáka se klíčem ke knize staly příběhy konkrétních osob.
„Šlo nám o to přiblížit ragby obyčejným lidem, kteří jsou zvídaví a mají otevřenou mysl. Věřím, že když se do té knihy začtou, zamilují se do ragby stejně jako já,“ říká Joachim Dvořák ve speciálu J&T Banka Talks.

To potvrzuje také Petra Nováková, která přiznává, že do začátku práce na knize Ragby o tomto sportu také mnoho nevěděla. Jednou z hlavních pastí, které se tvůrci museli vyvarovat, bylo tunelové vidění. Aby nešlo o úzký pohled přes vrcholovou část a statistiky jednotlivých sportovců.

„Chtěli jsme ragby představit v jeho společenském a kulturním kontextu. Je to takový průvodce, který řadu věcí otevírá, není potřeba jej číst od začátku do konce. A koho zaujme něco konkrétního, může hledat dál a dál,“ uvádí spoluautorka knihy Nováková. Podle ní je navíc klíčová také grafická podoba knihy, která může zaujmout i čtenáře, kteří více ocení grafický design a ragby je vlastně tolik nezajímá.


Z celého světa do celého světa

Kniha Ragby se věnuje fenoménu ragby z celosvětového pohledu. Na jejím vzniku se podíleli autoři a fotografové z celého světa. Českému a slovenskému ragby pak jsou podle Dvořáka věnovány poslední dvě kapitoly.

„Po vydání knihy chvíli trvalo, než se výtisky dostaly ke všem spolupracovníkům. Pak ale všichni zcela spontánně vyjadřovali na svých sociálních sítích nadšení z výsledku. Toho si opravdu velmi vážíme,“ uzavírá Joachim Dvořák ve speciálu J&T Banka Talks.


Jak složité bylo sestavit tým, který by dokázal vytvořit takto ambiciózní knihu? Jak lze propojit ragby s uměním? A jaký je příběh ženského ragby? Podívejte se na speciální epizodu pořadu J&T Banka Talks s Petrou Novákovou, historičkou umění a spoluautorkou knihy Ragby a Joachimem Dvořákem z nakladatelství Labyrint.

Záznam speciálního dílu J&T Banka Talks najdete na YouTube, Spotify, Apple podcasts, Google podcasts nebo si ho stáhněte jako mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.