Trh s uměním trhá rekordy, galerie vystavuje padělky a Pandora Papers se týkají i umění

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Trh s uměním trhá rekordy, galerie vystavuje padělky a Pandora Papers se týkají i umění

Z každoročního reportu ArtPrice vyplývají samé dobré zprávy – trh se současným uměním po covidovém poklesu zase roste, a to rekordně. Uplynulý týden byl také poznamenán kauzou Pandora Papers, ve které se objevilo i pár jmen ze světa umění. Galerie moderního umění v Hradci Králové zaujala netradiční výstavou, na které představuje sbírku padělků. Na závěr dnešních novinek vás ale pozvu ještě na jednu výstavu, a to do naší galerie Magnus Art, ve které můžete navštívit novou výstavu.


Výstava plná padělků

V Galerii moderního umění v Hradci Králové otevřeli výstavu, která je plná falz – úmyslně. Výstava nazvaná „Originál? Umění napodobit umění“ se zabývá problematikou padělků, kopií a autorství jako takového, aby tak návštěvníkům pomohla s orientací na mnohdy nepřehledném uměleckém trhu, zvlášť tom sekundárním.

Na výstavě pracovali kurátoři dva roky, během kterých se jim podařilo nashromáždit falzifikáty děl Marca Chagalla, Františka Kupky nebo Jana Zrzavého. K problematice navíc Galerie moderního umění uspořádala i konferenci a chystá doprovodnou publikaci.

Mám radost, že se k širší veřejnosti postupně dostávají i taková témata, o kterých neradi slyšíme. Umělecký trh si je ale dobře vědom toho, že ne každý Zrzavý je opravdu Zrzavý.

Současnému umění se za poslední rok rekordně dařilo

Světový trh se současným uměním hlásí rekordní tržby – podle reportu, který každoročně vydává ArtPrice, vystoupaly tržby mezi červnem 2020 a červnem 2021 na 2,7 miliardy dolarů. Trh se tak hezky zahojil po první polovině roku 2020, při které zaznamenal do té doby bezprecedentní pokles o 36 procent.

A co dalšího report zmiňuje? Neustále zmiňovaná NFT stojí za třetinou online prodejů současného umění, ale jen za 2 procenty celkového obratu trhu. Nadále roste i asijský trh – Čína stojí za 40 procenty aukčních obratů – pro srovnání americké aukce si z toho koláče ulouply 32 procent, Velká Británie 16 procent. Nejdráže prodanými současnými autory jsou sestupně již dávno nežijící Jean-Michel Basquiat, Beeple, který se proslavil prodejem svého NFT za 69 milionů dolarů, a Chen Danqing, původem čínský umělec žijící ve Spojených státech.

Pandora Papers a umění

Kauzu Pandora Papers vám určitě představovat nemusím, věděli jste ale, že se týká i světa umění? Vedle francouzských zámečků se totiž mezinárodní konsorcium novinářů dopátralo třeba i trustů nedávno zemřelého obchodníka s uměním Douglase Latchforda, a to zrovna krátce po tom, co se američtí vyšetřovatelé začali zabývat kauzou kradených artefaktů z Kambodži, na kterou byl Latchford zřejmě napojen. Neteř prezidenta Srí Lanky Nirupama Rajapaksa a její partner Thirukumar Nadesan zase měli využívat ready-made společnosti k nákupu uměleckých děl a nemovitostí.

UNESCO požaduje navrácení řeckých mramorů z British Musea

Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu vyzvala British Museum, aby znovu zvážila svůj postoj k navracení cenných mramorových reliéfů známých jako Elginovy mramory. Původně byly součástí chrámu Parthenonu v Athénách, v londýnském muzeu se nacházejí od začátku 19. století, přestože řecká vláda dlouhodobě žádá o jejich navrácení. Jeden z důvodů požadované restituce jsou údajně i nevhodné podmínky, ve kterých jsou díla aktuálně vystavena. V srpnu se navíc do výstavní místnosti dostala voda ze silných dešťů, které v té době sužovaly Londýn. Britská strana se nicméně k navrácení moc nemá – Boris Johnson nedávno prohlásil, že díla byla legálně pořízena v roce 1801 Lordem Elginem.

Nová výstava v galerii Magnus Art

Ode dneška může veřejnost navštívit novou, v pořadí druhou výstavu v galerii Magnus Art. Galerie je zaměřena na představování zajímavých soukromých sbírek, ke kterým veřejnost obvykle nemá přístup. Od začátku bylo jasné, že prvním sběratelem, kterého přestavíme, nemůže být nikdo jiný, než banka samotná. Historicky druhá výstava v galerii Magnus Art proto představuje druhou část naší stejnojmenné sbírky.

Sbírka Magnus Art je založena na laureátech Ceny Jindřicha Chalupeckého, ocenění pro umělce do 35 let věku, které se uděluje od roku 1990. Díky tomu sbírka ukazuje, jak se vyvíjelo mladé české umění od revoluce až dodnes. Aktuální výstava pak představuje díla těch laureátů, kteří ocenění získali v minulé dekádě, tedy mezi lety 2000 a 2009. Jedná se o notoricky známá jména české umělecké scény: David Černý, Tomáš Vaněk, Markéta Othová, Michal Pěchouček, Ján Mančuška, Kateřina Šedá, Barbora Klímová, Eva Koťátková, Radim Labuda a Jiří Skála. Výstava se koná až do 27. listopadu a otevřena je zdarma každý den kromě neděle, vždy od 10 do 18 hodin.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.