Michal Semotan: Akcie Meta Platforms patří k příběhům roku 2023. Za 100 dolarů je nikdo nechtěl, za 300 je chtějí všichni

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Michal Semotan: Akcie Meta Platforms patří k příběhům roku 2023. Za 100 dolarů je nikdo nechtěl, za 300 je chtějí všichni
#Trendy#Akcie#Fondy

Jaký byl rok 2023 na akciových trzích? Kterým sektorům se dařilo a kterým naopak ne? A co způsobilo šílenství kolem umělé inteligence? Letošní rok rekapituluje Michal Semotan, portfolio manažer J&T Investiční společnosti, který řídí fondy J&T Opportunity a J&T Dividend. „Pro rok 2024 bych věřil akciím v tradičnějších sektorech mimo technologickou špičku,“ říká Michal Semotan.



Byl rok 2023 z vašeho pohledu investičně pozitivnější než rok 2022?

Rozhodně ano. Hlavní akciové indexy letos silně rostly proti poklesu v minulém roce.


Co za tím stálo?

Důvodem byl relativně úspěšný boj centrálních bank proti inflaci a dosažení maximální výše úrokových sazeb. V současné době naopak investoři již zaceňují situaci, kdy Fed a ECB v 2024 přistoupí k poklesu sazeb, a to bude pozitivní pro akciové trhy. Chtějí na to být připraveni dříve, proto když viděli v posledním měsíci pokles výnosů amerických státních dluhopisů, nastoupili výrazněji do pozic.


A akcie?

Růst akcií na začátku 2023 byl způsoben spíše předchozím výprodejem v roce 2022 a dosažení atraktivní valuace akcií pro investory. K tomu se objevila mánie s AI, a akcie přímo benefitující z umělé inteligence i navazujících sektorů začaly prudce růst díky silné poptávce investorů věřících v budoucí monetizaci služeb spojených s AI. 


Jak se dařilo vámi řízeným portfoliím?

Do současné doby jsme s výsledkem našich portfolií spokojeni. Oba dva fondy dosáhly nových maximálních hodnot majetku na jeden podílový list či akcii, J&T Opportunity zatím letos připisuje více než 35 %, J&T Dividend pak více než 22%. Výrazně k růstu portfolií pomohly technologické akcie Meta a Microsoft, velmi se dařilo řeckým akciím, více než 100 % si připsal kanadský těžař uranu Cameco a silný růst zaznamenaly i bankovní tituly Erste a UBS, které máme v portfoliu.


Jaký byl největší akciový příběh roku 2023?

Pro mě je rozhodně zajímavým příběhem prudká otočka na akciích společnosti Meta. Management vyslyšel volání trhu po zefektivnění, výrazně ořezal personální náklady, příjmy z jejich klasického byznysu začaly také růst, a to se ve výsledku projevilo na úplné nákupní mánii tohoto titulu, když na přelomu roku jsme se pohybovali lehce nad 100 dolary a nyní jsme nad 300. Zde hraje velkou roli i sentiment a očekávání trhu, obojí se překlopilo výrazně do pozitivna, až mi to přijde „crazy“. Za 100 dolarů Metu nikdo nechtěl, za 300 se kupuje, tomu nerozumím.


A naopak zklamání roku?

Velkým zklamáním byl pak pro mě vývoj akcií cestovní kanceláře TUI, kde jsme do pozice nastoupili po navýšení kapitálu lehce pod 7 eury. Přišla silná cestovatelská sezona, lepšily se výsledky TUI, ale na trhu stále někdo prodával a tak jsme pozici na úrovni 5 EUR stoplossovali. Akcie šla ještě o něco níže, nicméně pak neznámý prodejce zmizel a od té doby jde akcie nahoru, jak jsme původně očekávali. Poslední výsledky byly mimořádně silné. Člověk se pořád učí, jen by mě zajímalo, kdo za prodeji stál, možná to byl jeden z původních akcionářů, který byl pod sankcemi vůči ruským občanům.  


Jak jste musel v souvislosti s vývojem na trzích měnit strategii?

Byl jsem pozitivní ohledně vývoje akciového trhu, ale přiznám se, že ne až tolik. Tedy museli jsme dokupovat pozice na některých titulech za vyšší ceny, než jsem původně plánoval, ale chtěl jsem být zainvestovaný, tak jsme do trhu museli jít i výše. Také mě negativně překvapila bankovní krize letos v březnu, pád Credit Suisse i amerických lokálních bank jsem nečekal. Byla to ale příležitost si některé tituly v sektoru koupit na zajímavých cenách, např. UBS či BNP Paribas.


Co očekáváte od roku 2024?

Celkově se domnívám, že bude pozitivní jak pro dluhopisy, tak pro akcie. Nicméně po posledním růstu na akciích v listopadu si myslím, že na začátku roku 2024 mohou jít nahoru spíše dluhopisy, respektive jejich ceny nahoru a výnosy dolů. Akcie se přidají až v průběhu roku – dle toho, jak rychle budou centrální banky sazby snižovat. Vsadil bych pro 2024 spíše na akcie mimo letos úspěšné technologické sedmičky, a to na klasické sektory ekonomiky, jako jsou průmyslové firmy (např. Boeing či GM). Profitovat z poklesu sazeb bude realitní sektor a firmy závislé více na cizím financování (např. výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů), věříme i vybraným společnostem ze sektoru čipů (Qualcomm, ON Semiconductor).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.