I v Evropě lze stále najít zajímavé akcie

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


I v Evropě lze stále najít zajímavé akcie

Těžké období prožívají evropské akciové trhy, když spousta negativních faktorů tlačí jednotlivé burzovní indexy dolů. Silná inflace a s tím související začínající růst sazeb ECB, k tomu válka za rohem, která má dopad na bezprecedentní růst cen energií v Evropě – a to nejen ropy, plynu, ale v poslední době především elektrické energie. Neřešme, kdo za to může, jak je v Česku obvyklé, ale pojďme se podívat, jestli je v Evropě co koupit.


Aktuálně ztrácí evropské akcie, vyjádřeno burzovním indexem, více než −20 % od začátku roku. Tím pádem jsou samozřejmě jednotlivé akcie v minusu i výrazně více, protože zase jiné, především napojené na ropu, jsou naopak od začátku roku v plusu. Musíme nadále počítat s růstem sazeb i v eurozóně, přesto bych vyzdvihl tři sektory, které vnímáme jako zajímavé.

Za prvé je to výroba dopravních prostředků, především pak automobilů a letadel – tj. to, co Evropa vždy uměla. Konkrétně např. Volkswagen a Airbus. VW uvádí na burzu v současné době svou ikonickou značku Porsche a zdá se, že se Porsche těší velkému zájmu investorů a emise bude přeupsána. Z toho by měl profitovat i Volkswagen a alespoň částečně by se měla odkrýt zamknutá hodnota Volkswagenu, navíc by investoři měli dostat zajímavou dividendu.

Dalším průmyslovým podnikem je Airbus, producent high-tech výrobků, který je schopen ustát růst nákladů v podobě energií. Letadla Airbusu, troufnu si říci, nyní překonávají Boeing a jinou konkurenci nemají. Bude jim pomáhat i příznivější měnový kurz EUR/USD a poptávka po strojích Airbusu by měla dále růst, když vidíme oživení letecké dopravy.

Druhým odvětvím, které by mohlo profitovat z růstu sazeb, jsou samozřejmě finance – banky a pojišťovny. Sázíme na akcie Société Générale, Erste a Allianz – ano, ani zde to není bez rizika a jen růst sazeb zisky nepřinese. Nesmí do Evropy dorazit prudká recese, protože pak úvěrová aktivita opadne a naopak se některé již poskytnuté úvěry stanou problémovými.

A poslední odvětví, které zmíním, jsou společnosti napojené na reality – konkrétně bych uvedl původem domácí společnost CTP, provozovatele logistických parků po celé Evropě – zde je poptávka po tomto typu realit nadále vysoká a jak jsme se přesvědčili, just-in-time systém v dnešní době nefunguje, takže budou logistické parky nadále vybookované.

Připojíme ještě německý titul Vonovia, který je zaměřen na rezidenční bydlení v Německu a jehož akcie letos také stihl poměrně výrazný propad. Ano, v Německu k němu byly důvody (regulace nájmů, růst cen energií, problémy společnosti Adler Group). Akcie Vonovie však z našeho pohledu již většinu negativních šoků „zaceňují“ a přijdou nám zajímavé, pokud hledáme primárně dividendový eurový titul.

Takže neházejme flintu do žita, čeká nás těžké období, ale vždy je důležité vybírat a pokusit se aktivní správou trh překonat. Držím všem v tomto palce!


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.