Český byznys je investiční lákadlo. Přitahuje víc investorů než jiné firmy z regionu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Český byznys je investiční lákadlo. Přitahuje víc investorů než jiné firmy z regionu
#Trendy#Fondy#Byznys

Tuzemská start-upová scéna vloni nasála téměř 40 miliard korun. Tím podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře mladé firmy skvěle doplňují investiční možnosti do české ekonomiky a místního byznysu. Martin Cakl z J&T Investiční společnosti pak v nejnovějším dílu online diskuze J&T Banka Talks vysvětluje, proč je ideální investovat do českých firem právě nyní.



Investice do české ekonomiky se dlouhodobě vyplácejí. Potvrzují to data například pražské burzy, která se při započtení výnosů dividend vyrovnává úspěšným velkým burzám a překonává většinu evropských parketů. Uvedl to Petr Sklenář v online diskuzi J&T Banka Talks věnované českému businessu a investičnímu potenciálu místních firem.

„Občas trpíme takovým syndromem, že je tady všechno špatně. Ano, řada strukturálních problémů tu je, ale není to celá pravda. V celé řadě oblastí jsme na tom objektivně velmi dobře, a to i například v oblasti výzkumu a vývoje. Jedno z mezinárodních srovnání nabízí například švýcarský institut WIPO, který každoročně vydává index technologických inovací. V něm se Česko v posledních letech umisťuje velmi vysoko, kolem 25. místa. Jde o globální srovnání. V rámci regionu jsme na prvním místě, v rámci celé Evropy jsme zhruba dvacátí. Jsme na úrovni zemí jako Austrálie, Nový Zéland, Španělsko či Itálie,“ uvedl Sklenář.

Podle něj se navíc vedle klasických firem daří také místní start-upové scéně. Český start-upový byznys podle Sklenáře vloni nasál prostředky ve výši 37 až 40 miliard korun, čímž se podnikatelské podhoubí dál rozrůstá.

„Když si vezmete srovnání 50 nejrychleji rostoucích firem regionu, tak v TOP 5 jsou tři české firmy a dvě polské. Přitom srovnání obou ekonomik je výrazně jiné,“ dodal Sklenář.


Investovat do růstu Česka

Česko však zároveň dlouhodobě trpělo tím, že zde chyběly příležitosti investovat do růstu místního businessu. Na pražské burze jsou sice velmi kvalitní tituly, jedná se však zejména o finanční či energetické firmy, navíc o velmi tradiční společnosti spíše s dividendovým potenciálem než s možností razantního růstu. Alternativou byly pouze přímé investice do firem a start-upů, což ale jednak není snadné, zároveň jde o investice pro zkušené a movité investory.

„I proto jsme se rozhodli založit fond Naše Česko, prostřednictvím něhož mohou lidé investovat do růstu českého businessu a místních firem mnohem snáze a s menším vstupním kapitálem,“ uvedl v online diskuzi J&T Banka Talks portfolio manažer nového fondu Naše Česko Martin Cakl z J&T Investiční společnosti.

„V desetimilionovém Česku vznikají firmy, které na rozdíl od firem z dalších zemí střední a východní Evropy dokážou uspět i na Západě včetně USA. To v této oblasti je vskutku unikátní,“ přibližuje potenciál investic do českých firem Cakl. A vzhledem k tomu, že většina investic není otevřená veřejnosti, je podle Cakla investice prostřednictvím fondu ideální příležitostí.

„Fond Naše Česko nabízí komplexní expozici na českou ekonomiku. A to včetně neveřejných nabídek,“ dodává Cakl.


Do jakých firem má smysl nyní investovat? Jaké výhody má česká ekonomika proti okolním státům? A proč má cenu investovat prostřednictvím fondů?


Poslechněte si celý díl ze série online diskuzí J&T Banka Talks s hlavním ekonomem J&T Banky Petrem Sklenářem a portfolio manažerem J&T Investiční společnosti Martinem Caklem.

Spotify, Apple podcast, Google podcast, mp3 ze stažení


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.