Týdenní komentář

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Dění na světovém trhu

Finanční trhy na závěr prázdnin prošly relativně nevýrazným vývojem. Důležitým faktorem se stal pozvolný pokles dluhopisových výnosů především v USA, který korigoval předchozí nárůst. Pokles tržních úrokových sazeb se pak pozitivně odrazil v růstu akcií a také mírném oslabení dolaru v první polovině týdne. Trh výrazně nereagoval na zveřejněná makrodata.

 

Obchodování na domácí burze většinu týdne bylo nevýrazné při velmi podprůměrném objemu obchodů. Výraznou výjimkou byl závěr čtvrtečního obchodování, kdy se projevilo globální převažování indexů MSCI. V souhrnu za celý týden si americké akciové indexy připsaly růsty o 2-3 % t/t. V západní Evropě akciové indexy tento týden v průměru přidaly 1-2 procenta t/t. Domácí index PX v pátek uzavřel na hodnotě 1341 bodů  (-0,7 % t/t), kdy dolů index táhly bankovní tituly.

 

Společnosti na BCPP

Na pražské burze reportovaly jako jedny z posledních své výsledky za 1. polovinu roku firmy VIG a Kofola. Pojišťovna VIG reportovala za první polovinu tohoto roku meziroční růst příjmů z pojišťovacích aktivit o 13,7 % na 5,4 mld. EUR, za čímž je jak organický růst ve většině zemí, tak akvizice maďarských a tureckých aktiv od společnosti Aegon. Zisk před zdaněním se pak více jak zdvojnásobil na 462,9 mil. EUR (212 v 1H 2022). Management zároveň zopakoval celoroční výhled, kde očekává zisk před zdaněním v rozmezí 700- 750 mil. EUR. Vzhledem k tomu, že zisk před zdaněním i celoroční výhled management zveřejnil již 16. srpna, neviděli jsme výraznější reakci investorů. Akcie VIG za týden ztratily 0,91 % t/t na 600 Kč.

 

Na konci týdne společnost Kofola oznámila tržby za 2Q23 ve výši 2,34 mld. Kč (+5,8 % r/r) a provozní zisk EBITDA 0,363 mld. Kč (+18,5 % r/r). Firma dokázala dobře kontrolovat náklady a využít klesajících cen energií, a svojí ziskovostí tak překonala odhady trhu. Management uvedl, že průběh sezóny je z hlediska tržeb mírně pod jeho očekáváním, ale dosažená ziskovost umožňuje zúžit cíl na zisk EBITDA na 1,20 – 1,25 mld. Kč z předchozího 1,15 – 1,25 mld. Kč. Díky uvedené výkonnosti management navrhne dividendu ze zisku r. 2022 ve výši 13,5 Kč/akcie, čímž se dividenda vrací na předchozí úroveň po loňském poklesu na 11,3 Kč/akcie. Akcie Kofoly v pátek reagovaly na solidní výsledky růstem a za celý týden přidaly 4,51 % t/t na 278 Kč.

 

Právě Kofola se stala s růstem 4,51 % t/t nejvýkonnější akcií hlavního trhu burzy. Naopak nejslabší výkonnost měla banka Moneta (-2,67 % t/t na 83,70 Kč), kde pokles způsobilo hlavně zmíněné čtvrteční převážení indexů MSCI. Zajímavostí pražského trhu byla páteční změna obchodního režimu trhu Start, na němž se obchodují menší firmy, na kontinuální obchodování. Řada titulů obchodovaných na trhu Start v pátek zaznamenala výrazné růsty. Výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV, jehož akcie se na trhu Start obchodují, za týden přidal 12,33 % t/t a dosáhl nového cenového maxima 820 Kč/akcie.

 

Výhled na příští týden

Příští týden bude v zámoří zkrácený o pondělí, kdy se v USA a v Kanadě slaví Labor Day a burzy zůstanou zavřené. Týden bude podle nás relativně chudý na události, neboť nejsou v plánu žádná zasedání centrálních bank a výsledková sezóna firem za 2. kvartál roku je již u konce. Proto se domníváme, že trhy budou reflektovat páteční data o zaměstnanosti v USA, která přinesla za srpen 187 tis. nových pracovních míst, nad očekáváním trhu, ale i poněkud pomalejší růst mezd. To může trh přesvědčit o tom, že si americký Fed bude moci v září dovolit první pauzu ve zvyšování sazeb po mnoha měsících. Akcioví investoři by takový krok vnímali příznivě, neboť by naznačoval možné dosažení vrcholu úrokových sazeb. Z toho důvodu máme na příští týden mírně pozitivní výhled.

 

Z hlediska makrodat budeme sledovat v úterý podnikové objednávky v USA za červenec (oček. -2,5 % m/m po +2,3 %) a rovněž čínský index nákupních manažerů ve službách Caixin za srpen (oček. 53,7 b. po 54,1), ve středu americký index nákupních manažerů ISM ve službách za srpen (oček. 52,4 b. po 52,7) a konečně ve čtvrtek data o čínských exportech a importech a také německou průmyslovou výrobu za červenec (oček. -0,5 % m/m po -1,5 %).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.