Vysoká inflace v 2Q vedla k dalšímu propadu reálných mezd

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



V 2Q průměrná mzda (hrubá, nominální) podle očekávání meziročně vzrostla o 4,4 % r/r (7,3 % v 1Q). Za zpomalením meziroční dynamiky stojí hlavně propad mezd ve zdravotnictví (-21 % r/r), které vloni zvýšily jednorázové odměny za Covid. Pomalejší růst mezd byl ještě ve veřejném sektoru – školství (3 % r/r), veřejná správa (4 % r/r). Naopak většina sektorů ekonomiky vykazuje svižný růst mezd o 7-11 % r/r. Nominální růst mezd (+4,4 % r/r v 2Q) odmaže inflace (16 % r/r za 2Q) a následně reálné mzdy (růst očištěný o inflaci) meziročně klesly o rekordních 9,8 % r/r (-3,5 % r/r v 1Q). Reálné mzdy klesaly třetí kvartál v řadě. Pokles reálné mzdy je nyní proti-inflační faktor, ale začíná zrychlovat nominální růst mezd, což je riziko pro další vývoj inflace. Růst mezd je vyšší než očekávala ČNB (oček 2,7 % vs. 4,4 %), což může oživit diskuzi v bankovní radě o dalším zvyšování sazeb. Na zasedání v září (29.9.) zatím změnu sazeb (2T repo 7,00 %) nečekáme.
Za celý rok 2022 očekáváme průměrný růst mezd o 7,0 % (4,8 % v roce 2021), což bude znamenat pokles reálné mzdy kolem 8 procent.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.