ECB se asi zvyšování sazeb nevyhne

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




V pondělí je v USA svátek (Labor Day), což ovlivní likviditu na trzích ze začátku týdne. Jinak se budou investoři v průběhu týdne soustředit na čtvrteční zasedání ECB, které by mělo potvrdit aktuální jestřábí nastavení. Trh očekává další zvýšení sazeb o 50 bazických bodů.


Lagardeová zřejmě bude pokračovat sice v opatrném gardu a nutnosti řešit situaci dle aktuálního stavu, ale dalšímu zvyšování se pravděpodobně vzhledem k posledním inflačním datům nevyhne. „Celkově se domníváme, že zasedání ECB znovu oživí zprávy o jestřábím postoji centrálních bankéřů, což může na trh přivést prodejce,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.  

Avast dokončuje fúzi 

V rámci domácích zpráv se Avast bude na burzách naposledy obchodovat v pátek 9. 9. Následně dojde k dokončení fúze k 12. 9.

Kofola schvaluje dividendu 

Kofole začíná od 5. 9. distanční valná hromada mimo jiné ke schválení hrubé dividendy 11,3 Kč (4,0% hrubý div. výnos), potrvá až do 20.9.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní ISM služeb za srpen (oček. 55,2 po 56,7 bodu m/m) a čtvrteční pravidelná týdenní data z trhu práce.

V Německu se soustředí na úterní podnikové objednávky za červenec (oček. −0,6 po −0,4 % m/m) a středeční průmyslovou produkci za červenec (oček. −0,6 po +0,4 % m/m).

V Číně se zaměří na středeční data o obchodní bilanci, kde by měla lehce poklesnout dynamiky růstu exportu i importu v dolarovém vyjádření.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.