Kofola: Podle Samarase bude mít vyšší DPH na nápoje negativní dopad na spotřebu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Generální ředitel a majoritní akcionář Kofoly Janis Samaras uvedl v rozhovoru pro E15, že od přesunu nápojů do vyšší sazby DPH v rámci vládního balíčku čeká negativní dopad na spotřebu. Nápoje s vyšší sazbou DPH 21 % podraží na pultech podle Samarase v průměru o 3 koruny na láhev. To povede k menšímu poptávanému množství od spotřebitelů. Zatímco doposud Samaras očekával pokles prodaných objemů letos v jednotkách procent, nyní očekává propad mezi 5 až 10 %. Podotýkáme, že Kofola na začátku roku zdražila všechny produkty o 20 %, a proto očekáváme navzdory propadu objemů letos růst tržeb. Na druhou stranu Samaras uvedl, že Kofola vstupuje do letní sezóny v lepší kondici, než očekával. Důvodem je mělčí recese v Evropě a stabilizace cen vstupů. Samaras také uvedl, že firma se poohlíží po akvizicích pouze menších firem a především potřebuje provádět investice do výroby a skladů. Na ty chce vynaložit cca 0,5 mld. Kč v příštích letech. Zprávu hodnotíme mírně negativně.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.