Téma v pořadí již jednadvacátého čísla magazínu Magnus se týká každého z nás. Je jím jídlo. Jídlo, které nás baví, utváří naši společnost i naši identitu. Má čarovnou moc aktivovat veškeré naše smysly: zrak, čich, chuť, hmat, a dokonce i sluch.
„Miliony lidí v televizích sledují, jak někdo jiný vaří, a kuchaři se stávají celebritami. Z nás jsou gastronomové a jako národ poněkud tloustneme. Šanci dobře se najíst máme v naší části světa téměř všichni,“ říká Joachim Dvořák, senior editor magazínu Magnus. Jídlo už ale přestává sloužit k uspokojení základní biologické potřeby a stává se z něj rituál, jenž nám umožňuje setkávat se s těmi, které máme rádi.
Netradiční úvod do tématu přináší farářka Martina Viktorie Kopecká, která se ve svém eseji věnuje půstu a odpouštění. „Půst bývá obvykle spojován s odříkáním si toho, co máme rádi. Ale jeho smysl je mnohem hlubší. Půst nám totiž může ukázat, kdo ve skutečnosti jsme,“ říká.
![cs-mm21-cover-520x656.jpg](https://assets-eu-01.kc-usercontent.com:443/77de673d-cf7c-010a-b019-4f353d47aae0/30723465-55fb-487f-acea-4e9bf372e34f/cs-mm21-cover-520x656.jpg)
Příběhy aktuálního vydání vyprávějí nejlepší šéfkuchařka světa Ana Rošová, nejmladší držitel michelinské hvězdy v Německu Patrik Jaroš čigastronovinářka Hana Michopulu.Práce v kuchyni však nemusí být vždy procházka růžovou zahradou. „Povolání šéfkuchaře dost připomíná dispečera letového provozu: Neustále vám tu či onde hrozí katastrofa. Musíte být máma a táta, vojenský instruktor, detektiv, psychiatr i kněz pro partu oportunistických námezdních chuligánů, které musíte chránit před nekalými a často zpozdilými strategiemi majitelů,“ upozorňoval velmi úspěšný šéfkuchař Anthony Michael Bourdain, který však v létě 2018 spáchal sebevraždu.
V magazínu nechybí ani kvalitní fotoreportáže.Renomovaný americký fotograf Peter Menzel tu představuje mezinárodní projekt Hungry Planet a alžírský fotograf Ferhat Bouda výjimečný černobílý fotoesej z afrického Sahelu, kde místní komunity bojují den co den s klimatickými podmínkami o svou obživu. Závěr tvoří již tradičně J&T Servis plný střípků, novinek a zajímavostí ze světa J&T.