Zraky investorů se upírají na změnu zaměstnanosti

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  


#Ekonomika

V tomto týdnu se nekonají zasedání centrálních bank a i výsledková sezóna na obou stranách Atlantiku již skončila, a tak se zraky investorů budou upírat zejména na měsíční změnu zaměstnanosti v USA za listopad, která bude zveřejněna v pátek. Trh očekává přírůstek 200 tisíc pracovních míst, přičemž říjnový výsledek 150 tisíc byl pod odhadem trhu a naznačoval možné zpomalování americké ekonomiky.



Zejména riziková aktiva (akcie) mohou na výsledek reagovat citlivě, neboť jejich dobrá výkonnost v posledních týdnech byla zčásti založena na očekávání poklesu úrokových sazeb v příštím roce. Silný výsledek zaměstnanosti a zároveň rychlý růst mezd by mohly vyvolat jestřábí reakci Fedu a znamenat možné narušení tohoto scénáře s negativním dopadem na ceny akcií. Naopak mírně slabší číslo by podpořilo scénář snižování sazeb a mohlo prodloužit růstovou sérii.

„Celkově máme na příští týden neutrální výhled. Na domácím trhu neočekáváme žádné významné korporátní události,“ říká analytik Pavel Ryska.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických dat budou analytici sledovat v pondělí průmyslové zakázky v USA za říjen (oček. −2,6 % m/m po +2,8 %), v úterý index nákupních manažerů ISM ve službách v USA za listopad (oček. 52,5 bodu po 51,8 bodu) a čínský index nákupních manažerů Caixin ve službách (oček. 50,7 po 50,4 bodu), ve středu průmyslové zakázky v Německu za říjen (+0,1 % m/m po 0,2 %), o den později tamtéž průmyslovou výrobu za říjen (oček. +0,0 % po −1,4 %) a ve čtvrtek také čínskou obchodní bilanci za listopad.

Číslem týdne bude zmíněný měsíční přírůstek zaměstnanosti v USA v pátek, kde se čeká výsledek +200 tisíc pracovních míst za listopad. Jako poslední číslo budou analytici sledovat předběžnou spotřebitelskou důvěru dle Univerzity v Michiganu za prosinec (oček. 61,9 po 61,3 bodu).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.