Pouze 10 dnů může rozhodnout o úspěchu či neúspěchu na finančních trzích

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Jakub Kudýn



Pouze 10 dnů může rozhodnout o úspěchu či neúspěchu na finančních trzích

Při aktuální volatilitě na finančních trzích asi každému investorovi prolétla hlavou alespoň jednou myšlenka, zda by nebylo lepší své portfolio prodat a získanou hotovost uložit na spořicí účet. Časování trhu je ale obtížná disciplína, a pokud propásneme pár správných okamžiků, zůstaneme nejspíše s podprůměrnými výnosy.


Na finančních trzích se pohybují různí aktéři a každý hraje svoji hru s jiným cílem a časovým horizontem. Zatímco spekulant bude mít časový horizont v minutách až dnech, horizont investora se může počítat i v desetiletích. Spekulant nebude řešit, zda je aktivum podhodnocené, nebo nadhodnocené, spíše se bude snažit odhadnout aktuální sentiment trhu a na něm se svézt nahoru nebo dolů. Investor na to půjde obráceně, po důkladné analýze vstupuje do investice s vidinou, že může trvat i několik let, než se vnitřní hodnota aktiva promítne do jeho tržního ocenění.

Velké škody pro investory vznikají v momentě, kdy z důvodu velkých propadů na burze změní svoji hru z dlouhodobé na krátkodobou a začnou se snažit časovat trh. Bank of America se pokusila tyto škody vyčíslit. Na základě údajů od roku 1930 banka zjistila, že pokud by investor v každé dekádě promeškal deset nejlepších dnů indexu S&P 500, činil by jeho celkový výnos 28 %. Jestliže by ale zůstal zainvestovaný během vzestupů a pádů, dosáhl by zhodnocení ve výši 17 715 %, tedy asi 633× větší. Samozřejmě pokud by investor odhadl deset nejhorších dnů v každé dekádě, jeho portfolio by dosáhlo astronomického zhodnocení ve výši 3 793 787 %.

Výnosy indexu S&P 500



Zdroj: Bank of America, CIO INVESTMENT INSIGHTS

K podobným výsledkům dospěla i investiční skupina Schroders při analýze britského indexu FTSE 250. Pokud byste za posledních 35 let investovali do indexu FTSE 250, mohli jste za tuto dobu vydělat v průměru 11,4 % ročně. Pokud byste netrefili deset nejlepších dnů, bylo by to 9,5 % ročně, a 8,1 % jestliže byste netrefili 20 nejlepších dnů. Rozdíl 1,9procentních bodů v ročním výnosu mezi zainvestováním po celou dobu a vynecháním deseti nejlepších dnů se nezdá být velký.

Když byste ale investovali například 1 000 liber a drželi poctivě po celou dobu, hodnota vaší investice by činila 43 595 liber. Pokud byste ­netrefili deset nejlepších dnů, hodnota vaší investice by se propadla na 24 156 liber. Stačilo by se tedy za 35 let (tj. cca 9 200 obchodních dnů) desetkrát netrefit a stálo by vás to 19 000 liber. V milionových řádech je to samozřejmě ještě zajímavější. Výše uvedené příklady neplatí jen pro akciové indexy, resp. ETF, týkají se i všech ostatních druhů investic.

Co si z výše uvedeného vzít? Předtím, než se odhodláte odchýlit od své investiční strategie, si promyslete, jakou hru vlastně hrajete. Pokud hrajete dlouhodobou hru, sepište si na papír, co se změnilo od vašeho původního plánu a jakou to bude mít roli v dlouhodobém horizontu, neboť to, co se děje v krátkodobém, vás nezajímá. Je-li vaše investice ovlivněna v dlouhodobém horizontu, jednejte. A nezapomeňte, deset dnů v každé dekádě může tvořit hranici mezi úspěšným a neúspěšným investorem.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.