Pilulka: Razantní úspory, změny v managementu a odchod z Rumunska

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Společnost Pilulka Lékárny včera oznámila soubor razantních nákladových škrtů, kterými chce snížit roční náklady až o 100 mil. Kč. Firma sloučí národní týmy do jedné nadnárodní struktury a propustí v Praze, Bratislavě a Bukurešti zhruba 50 zaměstnanců. Pilulka rovněž rumunský trh zcela opustí. Propouštění v Praze a Brně by mělo vůči stávajícímu počtu činit zhruba 35 %. Od těchto kroků si management slibuje okamžité úspory v řádu milionů Kč měsíčně. Ve vedení Pilulky také končí současný finanční ředitel David Staněk, jehož nahradí dosavadní ředitel controllingu Tomáš Hospůdka, a také provozní ředitel Michal Hanáček. Podle Martina Kasy změny nedopadnou na běžné fungování společnosti ani na růstové ambice a ziskovost. Za první pololetí 2023 očekává tržby meziročně o 6 % vyšší. Kroky jsou podle nás reakcí na relativně malý objem vybraných prostředků z nedávného SPO, kdy firma získala 67 mil. Kč, ale cílovala objem zhruba třikrát vyšší. Oznámení ale také podle nás reflektuje významné potíže se ziskovostí provozu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.