CPI PG: R. Vítek navyšuje kapitál společnosti vložením realit v Dubaji

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Společnost CPI PG Property Group (CPI PG) v pátek informovala, že její majoritní akcionář Radovan Vítek do ní vložil reality v Dubaji, které doposud držel jako soukromá osoba. Vítek převedl společnost Rising Falcon, která vlastní 20 luxusních rezidenčních budov v Dubaji, na firmu Endurance Hospitality Finance, která je dceřinou firmou CPI PG. Reality byly naposledy oceněny na 349 mil. EUR, nicméně kupní cena ve smlouvě činí 273 mil. EUR, tedy je o 22 % nižší. Získáním nemovitostí pod odhadní cenou vytvoří CPI PG zisk 76 mil. EUR, který navýší její vlastní kapitál a sníží zadlužení. Navýšení kapitálu je podle nás spíše mírné, neboť firma měla ke 3Q23 vlastní kapitál 9,3 mld. EUR. Koupě nemovitostí neobnášela platbu, protože CPI PG je získala výměnou za zrušení části úvěru, který dříve R. Vítkovi poskytla. Společnost počítá s tím, že reality v Dubaji bude postupně odprodávat, čímž by se měly stát zdrojem hotovosti a snižovat poměr LTV. Nyní již získala nabídku na 2 objekty, a to za cenu přesahující současnou valuaci.

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.