ČNB beze změny a stabilita sazeb zřejmě vydrží i většinu roku

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ve čtvrtek Česká národní banka (ČNB) podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny (2T repo na 7,00 %). ČNB stabilní sazby drží nepřetržitě od konce června. Současně ČNB zopakovala, že je připravena v případě potřeby intervenovat ve prospěch koruny. ČNB představila novou makroekonomickou prognózu, ve které předpokládá mělkou recesi ekonomiky (HDP: -0,3 %) a průměrnou inflaci nad 10 %. Na začátku roku by inflace měla být 15-18 %, pak postupně zpomalit na 7-8 %. Prognóza doporučuje přechodně zvýšit sazby o75-100 bodů a pak je rychle snížit v druhé polovině roku. Ovšem bankovní rada preferuje alternativní scénář, kdy úrokové sazby zůstanou delší dobu beze změny a budou se pomalu snižovat až na přelomu roku. Tomu odpovídá i naše očekávání, že ČNB ponechá sazby většinu roku beze změny (2T repo 7,00 %) a začne je pomalu snižovat až na závěr roku (listopad). Koruna k euru výrazně nereagovala a obchodovala se kolem 23,77 CZK/EUR. Peněžní a dluhopisové trhy zůstaly bez větší změny.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.