Na trhu může panovat větší obezřetnost

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude patřit pokračování výsledkové sezóny za druhý kvartál a makroekonomickým datům. Z makroekonomických dat se investoři zaměří na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI v USA. Její očekávané opětovné zvýšení (oček. 3,3 po 3,0 % r/r) může investory vést ke spekulacím, že by Fed mohl dále pokračovat ve zvyšování sazeb.


„Z tohoto důvodu by mohla na trhu panovat větší obezřetnost. Tu by mohla dovažovat výsledková sezóna, která celkově vyznívá pozitivně a má sílu udržet zájem investorů o akcie. Celkový pohled na příští týden by tak mohl být neutrální,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Z domácích zpráv se analytici zaměří na čtvrteční výsledky ČEZu. Očekáván je 70% meziroční růst provozního zisku EBITDA na 26,6 mld. Kč. Důvodem je růst cen elektřiny. Kvůli mimořádným daním by pak čistý zisk měl meziročně téměř stagnovat (oček. +2,0 % r/r) na 7,0 mld. Kč. „Nepředpokládáme, že by nadcházející výsledky přinesly výraznější impulz pro cenu akcií,“ uvádí Milan Vaníček.

Rovněž ve čtvrtek zveřejní výsledky i CTP. Zde se investoři zaměří především na položku přecenění hodnoty aktiv a jaké je využití logistických center společnosti. Prozatím se firmě dařilo představovat velmi solidní čísla a druhý kvartál by nemusel být výjimkou.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční data spotřebitelské inflace CPI za červenec (oček. 3,3 po 3,0 % r/r), páteční inflační data v průmyslu PPI za červenec (oček. 0,7 po 0,1 % r/r) a spotřebitelský sentiment měřeny univerzitou v Michiganu na srpen (oček. 71,0 po 71,6 bodech m/m).

V Německu se soustředí na pondělní průmyslovou produkci za červen (oček. −0,5 po −0,2 % m/m) a úterní spotřebitelskou inflaci CPI za červenec (oček. beze změny 6,2 % r/r). V Číně se zaměří na úterní obchodní bilanci, kde by měl pokračovat pokles jak exportů, tak importů, středeční spotřebitelskou inflaci CPI za červenec (oček. −0,5 po 0,0 % r/r) a inflační data v průmyslu PPI za červenec (oček. −4,0 po −5,4 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.