ČNB zvýšila úrokové sazby na 5,00 % a čeká na novou prognózu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek podle očekávání zvýšila úrokové sazby o 50 bazických bodů na 5,00 % (2T repo). ČNB zvedla sazby již 7krát v řadě v souhrnu o 475 bodů a jsou na nejvyšší úrovni od listopadu 2001. Celkové vyznění zasedání a tiskové konference guvernéra Rusnoka naznačilo, že ČNB na dalších zasedáních (květen, červen) bude asi dál zvyšovat úrokové sazby. Poslední vývoj, hlavně válka na Ukrajině, přináší výrazné zvýšení inflačního výhledu, ale také velký nárůst nejistoty. Proto velikost dalšího zvýšení sazeb ovlivní nejbližší makroekonomická data a hlavně nová makroekonomická prognóza, kterou ČNB bude mít na začátku května. Současně se zdá, že případné snižování sazeb v dohledné době, tj. letos a na začátku příštího roku, je nepravděpodobné. Vyšší úrokové sazby v domácí ekonomice budou déle, což finanční trhy poslední týdny zaceňují. Koruna k euru zůstala bez větší změny (24,4 CZK/EUR), nereagovaly ani peněžní ani dluhopisové trhy.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.