Shrnutí obchodování na americkém trhu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Krátké shrnutí: 

Středeční obchodování v USA bylo ovlivněno dvěma hlavními faktory: Dobrými kvartálními výsledky Microsoftu po závěru úterního obchodování, které předznamenaly pozitivní start do obchodního dne, a čekáním na rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách. Výborná čísla z prodeje nových domů trhy také povzbudila. Fed se rozhodl ponechat sazby beze změny a prvotní reakce trhu byla silně pozitivní a trhy si sáhly na denní maxima (S&P 500 +2,22 %, NASDAQ +3,42 %). To se nicméně poměrně rychle změnilo, když začal mluvit šéf Fedu Jerome Powell. Výnosy dluhopisů prudce narostly a akciové trhy zareagovaly propadem do červeného teritoria. Je zřejmé, že Powell obchodníky nepotěšil, ať už připuštěním celkové nejistoty budoucího vývoje politiky Fedu, zmíněním možného několikanásobného zvýšení sazeb od března nebo zmíněnou „lehce horší“ inflací než při předchozím zasedáním v prosinci. El-Erian jasně popsal uvažování investorů v krátkém komentáři na Twitteru „Fed zaostává za ekonomickým vývojem“. V závěru trhy mírně korigovaly propad, aby DJI zavřel -0,38 %, S&P 500 -0,15 % a Nadaq Composite na zelené nule +0,02 %. Po závěru obchodování reportovala Tesla Motors kvartální výsledky, které byly všechny nad očekáváním trhu, nicméně trh firmu odměnil v prvotní reakci prudkým propadem za zmínku o nevyužitých kapacitách kvůli pokračujícím zádrhelům v dodavatelském řetězci.

 

Makro:

  • Prodeje nových domů v USA narostly o 811 tis, oproti očekáváným 760 tis. a předchozí zhoršené revizi z 744 na 725 tis.
  • Meziměsíčně byl růst 11,9 % oproti očekávanému růstu 2,2 %
  • FOMC nechal úrokové sazby beze změny na 0,25 % 

 

Pohled na indexy:

DJIA34 168,09-0,38 %
S&P 5004 349,93-0,15 %
NASDAQ13 542,12+0,02 %

 

Pohled na vybrané akcie, měny a komodity:

EUR/USD1,1238-0,60 %
Zlato1 817,26-1,70 %
Brent ropa – future89,54+1,50 %
WTI ropa – future86,94+1,60 %

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.