V červnu se výrazněji připomene měnová politika

8-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



V červnu se výrazněji připomene měnová politika
#Trendy#Ekonomika#Fondy

Na konci května se vyostřila situace kolem dluhového stropu v USA. Nakonec ještě před závěrem měsíce došlo k dohodě na vrcholné úrovni a jejím schválení v dolní komoře Kongresu. V červnu se investoři zaměří opět hlavně na zasedání sledovaných centrálních bank, v Česku pak na dění okolo ČEZu.


Akciové indexy v USA i Evropě se v květnu vyvíjely rozdílně. Zatímco americké akcie v USA díky technologickým společnostem posílily, evropské a britské indexy oslabily. Ztráty si připsaly evropské i americké nemovitostní akcie. Komodity pokračovaly v klesajícím trendu z důvodu přílivu slabších ekonomických dat z Číny a nejistotě ohledně dluhového stropu.

Mimořádně se nedařilo českému akciovému trhu, kde snaha státu o ovládnutí společnosti ČEZ rezonovala trhem a obava z vytěsnění minoritních akcionářů poslala ČEZ za minulý měsíc dolů o více než 10 %. Česká národní banka v komentářích navíc připouští další zvyšování sazeb a česká koruna za květen oslabila o 0,8 %, což bankovní radě nepomáhá ve snaze držet přísnější měnovou politiku. „K uklidnění situace na domácím trhu nepřispívá ani silně deficitní státní rozpočet, který se aktuálně blíží celoročnímu plánu,“ uvádí Marek Janečka, portfolio manažer J&T Investiční společnosti.    

Komodity pokračovaly v klesajícím trendu z důvodu přílivu slabších ekonomických dat z Číny a nejistoty ohledně navyšování dluhového stropu v USA. Oslabily dále ceny technických kovů, především niklu a zinku. Ceny ropy klesly v reakci na slabší poptávku a vysoký stav zásob. Nedařilo se ani vzácným kovům včetně zlata potom, co posílil americký dolar. Ztrácely i ceny obilovin, jako jsou pšenice a kukuřice. 

Analytici aktuálně očekávají po poklesech zisků v prvním a druhém kvartále oživení v rámci amerického akciového indexu S&P 500 ve čtvrtém kvartále roku 2023. „Tento odhad zjevně vychází z očekávání snižovaní úrokových sazeb ze strany amerického FEDu. Nicméně tento scénář část trhu nepředpokládá a čeká, že úrokové sazby půjdou ještě výš a pravděpodobně tam zůstanou do konce tohoto roku,“ vysvětluje Marek Janečka.

Ocenění akciových trhů v USA na základě  P/E (cena k zisku na akcii) pro příštích 12 měsíců se nachází na úrovni dlouholetých průměrů. Většina sektorů se jeví podhodnocená, což ovšem neplatí o technologických titulech, které se dle tohoto ukazatele obchodují nad dlouhodobými valuačními průměry. „Navzdory tomu, že došlo k dohodě o navýšení dluhového stropu, trhy dle našeho názoru nezaceňují všechny zmíněné rizikové faktory a následující týdny mohou být náchylné ke korekcím,“ říká Janečka.


Výnosy na podnikových dluhopisech jsou stále zajímavé

Podle Marka Janečky vycházejí aktuálně z hlediska poměru potenciálního výnosu a rizika atraktivněji podnikové dluhopisy než akcie. I přes nedávný pokles dosahuje výnos korporátních dluhopisů v USA zajímavých 9 % p. a.    

Výnosy do splatnosti u dluhopisových fondů J&T jsou společně rovněž stále atraktivní a u většiny dosahují hodnoty 6–8 % p. a. včetně výnosu plynoucí z úrokového diferenciálu z měnového zajištění. Jsou tak z tohoto pohledu stále velmi atraktivní z hlediska poměru potenciálního výnosu i rizika za posledních několik let. 


U zlata lze očekávat návrat cen

Vzácné kovy v čele se zlatem si aktuálně procházejí korekcí zejména kvůli posílení dolaru. Zlato je ovšem letos jednou z mála komodit, která je od začátku roku v plusových hodnotách. Nicméně od svých rekordních hodnot z počátku května ztratily ceny žlutého kovu více než 5 %. Podpůrně by na ceny žlutého kovu měla působit i stále silná poptávka ze strany institucionálních investorů, zejména pak centrálních bank. Ty nakoupily v loňském roce rekordních 1078 tun zlata za účelem diverzifikace svých devizových rezerv v období zvýšené inflace a geopolitické nejistoty ve světě. Jejich zájem o zlato neustal ani v prvním čtvrtletí 2023, kdy národní banky navýšily své pozice o další 243 tun, což je trojnásobek množství za stejné období loňského roku.

„V následujících měsících očekáváme, že by se ceny zlata z výše uvedených důvodu mohly vrátit zpět nad úroveň 2000 USD za trojskou unci. Vyloučit nelze ani testování nových historických maxim u zlata do konce toho roku,“ konstatuje Marek Janečka.


Červnový výhled

V červnu se investoři zaměří opětovně především na zasedání sledovaných centrálních bank.

Fed (14. 6.) by měl ponechat sazby beze změny (5,00–5,25 %). Zřejmě zazní opětovně obezřetné prohlášení, že si centrální bankéři ponechají všechny možnosti včetně zvýšení sazeb na další průběžná data z ekonomiky. Současně bude ponechán proces snižování bilance na 95 mld. USD/měsíčně. Trh začíná věřit, že sazby budou zvýšené delší dobu, což investoři do rizikových aktiv vnímají nepříznivě.

ECB (15. 6.) by měla zvýšit sazby o 25 bazických bodů na 4,00 %. Trh očekává, že by i ECB měla být postupně u konce cyklu zvyšování sazeb. To zřejmě ještě otevřeně od Lagardeové nezazní, ale jakékoliv uvolnění jestřábí rétoriky by mohl trh přijmout pozitivně.

ČNB (21. 6.) ponechá pravděpodobně sazby beze změny, ale míra nejistoty ohledně zvýšení o 25 bazických bodů je nejvyšší od dosažení úrovně 7,0 % (2T Repo). „Očekáváme, že přinejmenším zůstane velmi jestřábí rétorika, a pokud nedojde ke zvýšení v červnu, tak se bude diskutovat v srpnu,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Zdá se, že investoři již vnímají restriktivní měnovou politiku neutrálně ve vztahu k rizikovým aktivům. Respektive ani prodlužování délky zvýšených sazeb se prozatím nějak výrazněji do úrovně akciových indexů nepropisuje. „Z toho usuzujeme, že základní scénář zasedání sledovaných centrálních bank nastíněný výše by měl mít omezený dopad na akcie,“ dodává Vaníček.

Na konci května se vyostřila situace kolem dluhového stropu v USA. Nakonec ještě před závěrem měsíce došlo k dohodě na vrcholné úrovni a jejím schválení v dolní komoře Kongresu. Hned prvního června došlo ke schválení v Senátu a podpis prezidenta Bidena by měla být jen formalita, což tento rizikový faktor odsouvá o dva roky. Sice bylo málo pravděpodobné, že by k dohodě nedošlo, ale opětovně vyostřená situace vyvolávala volatilitu. Vyřešení situace může být podpůrným faktorem pro riziková aktiva přinejmenším pro začátek června.  

Dle očekávání se v květnu mísila restriktivní měnová politika centrálních bank s relativně solidní výsledkovou sezónou vůči očekávání. To se projevilo v nejednoznačném vývoji akciových trhů. „Pro červen se připomene výrazněji měnová politika, která může tlumit výraznější nákupní objednávky vzhledem k tomu, že ač si trh dle nás na úroveň sazeb již zvyká, tak poukázání na delší trvání vyšších sazeb může limitovat větší nákupní objednávky. Podpůrným faktorem pro začátek měsíce může být eliminace faktoru jednání kolem dluhového stropu USA. Celkově bychom tedy očekávali neutrální vyznění měsíce,“ uvádí Vaníček.


V červnu se výrazněji připomene měnová politika
V červnu se výrazněji připomene měnová politika
V červnu se výrazněji připomene měnová politika


Pohled na fondy J&T očima portfolio manažerů

J&T FLEXIBILNÍ

Během května jsme doplnili pozice v českých a amerických státních dluhopisech různých splatností. Také jsme navýšili dlouhodobý dluh firmy Siemens. Volnou hotovost zhodnocujeme prostřednictvím pokladničních poukázek a bankovních depozit. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 4,54. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 5,37 %.   

J&T BOND

V květnu jsme pro fond J&T BOND na primárním trhu koupili dluhopisy J&T Securities, J&T Finance Group, České zbrojovky (Colt) a italské sázkové firmy Lottomatica. Navýšili jsme investice do desetiletých amerických státních dluhopisů a také do dlouhodobého dluhu Siemensu. Emitent předčasně splatil oba dluhopisy Seaspan a realizovali jsme zisk na části pozice v Banco Santander. Kvůli zhoršenému hospodaření dluhového managera Intrum jsme redukovali pozici v jejich bondech splatných 2025. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 2,96. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 7,64 %.    

J&T MONEY

Na primárním trhu jsme pro fond J&T MONEY koupili dluhopisy J&T Securities a České zbrojovky (Colt). Rovněž jsme se zúčastnili primárního úpisu bondů J&T Finance Group 2028, kde jsme také vyměnili část starších dluhopisů splatných 2024 za novou emisi. Emitent předčasně splatil oba dluhopisy Seaspan. Kvůli zhoršenému hospodaření jsme redukovali pozici v bondech Intrum. Modifikovaná durace portfolia se zvýšila na 2,08. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na 7,12 %.   

J&T Credit Opportunities

V květnu jsme na primárním trhu koupili dluhopisy italské sázkové firmy Lottomatica 2028. Navýšili jsme investice do pětiletých a desetiletých amerických státních dluhopisů a také do dlouhodobého dluhu Siemensu. Emitent předčasně splatil oba dluhopisy Seaspan a realizovali jsme zisk na části pozice v Banco Santander. Kvůli zhoršenému hospodaření dluhového managera Intrum jsme redukovali pozici v jejich bondech splatných 2025. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 2,94. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 6,69 %.   

J&T RENTIER

V dluhopisové části fondu J&T RENTIER jsme přikoupili české státní dluhopisy a účastnili jsme se primárního úpisu dluhopisů Colt CZ Float 2030. Modifikovaná durace činila 3,0, výnos do splatnosti 7,0% p. a. V akciové části jsme vybrali zisky na Broadcomu. Nově jsme nakoupili do fondu Lyondell Basell a navýšili jsme dále British American Tobacco. Strategická alokace byla v dubnu 50 % akcií a 50 % dluhopisů.

J&T DIVIDEND

V květnu se nedařilo pražské burze, kde opět snaha státu o ovládnutí společnosti ČEZ rezonuje trhem, a obava z úpravy zákonů o squeez-outu tak poslala ČEZ za minulý měsíc dolů o více než −10 %. Pokusili jsme se odehrát aspoň ten velký pohyb na akciích ČEZu, což se nám podařilo a zmenšili jsme tak ztrátu z tohoto titulu. Kompletně jsme doprodali se ziskem Merck, poredukovali nad 260 USD akcie Mety, naopak jsme do fondu zařadili Pfizer a navýšili GlaxoSmithKline jako náhradu za prodaný Merck. Přikupovali jsme také Fortum, když v ceně je zaceněno znárodnění ruských aktivit Fortumu. Podíl hotovosti klesl k úrovni 14 % v portfoliu.

J&T OPPORTUNITY

V květnu jsme realizovali další část pozice a váhu Mety jsme snížili ke 3 %. Snažili jsme se aktivně zobchodovat akcie ČEZu. Výsledkem je návrat do vyšší váhy titulu, když jsme cestou nahoru prodávali a naopak při poklesu brali více ČEZu zpět. Také jsme pobrali část zisků na technologických akciích, prodávali jsme kromě Mety i část Palantiru a Spotify. Naopak jsme dokupovali do portfolia po poklesu Tevu, Sareptu a čínské JD.com.  Po volbách v Řecku a potvrzení současného premiéra raketově vystřelila řecká burza, realizovali jsme tak se ziskem část pozic na Alpha Bank, PPC i Cenergy. 

J&T Komoditní

V květnu jsme využili korekce k navýšení některých pozic, u kterých spatřujeme potenciál k růstu. Přikoupili jsme ETF na nikl v sázce na růst poptávky v rámci investic do elektromobility a související infrastruktury. Po výrazně korekci jsme dokoupili také akcie těžaře Chevron, po solidních výsledcích za první kvartál. Do portfolia jsme zařadili nový cenný papír ETC na americký benzín, u kterého očekáváme pokles zásob a růst poptávky během letního období.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.