Zbrojní průmysl roste a poroste dál. Nahrává tomu světové dění

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Zbrojní průmysl roste a poroste dál. Nahrává tomu světové dění
#Trendy#Starosti#Byznys

Jednu z největších investičních příležitostí současnosti nabízí zbrojní průmysl. Ten totiž kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci ve světě roste nevídaným tempem a kvůli změně přístupu zejména evropských vlád poroste i v následujících letech, shodli se v nové epizodě online diskuze J&T Banka Talks senior analytik J&T Banky Pavel Ryska a vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který byl již několikrát přímo na ukrajinské frontě.



Proč jsou Češi úspěšní ve zbrojním průmyslu? Který segment obranné techniky je nyní na vzestupu? A proč mají zbrojaři nadále problém se získáním financování? Na tyto a mnoho dalších otázek odpovídali v nejnovějším dílu online diskuzí J&T Banka Talks Pavel Ryska (senior analytik J&T Banky) a Matyáš Zrno, vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

„Zajímavé je, že technologicky se tato válka proměňuje podobně jako třeba první světová válka. Ta začínala letadly, jejichž piloti se zdvořile zdravili, a končila bitevními letouny, které se vzájemně sestřelovaly. Totéž platí nyní na Ukrajině, kde ta první fáze války byla vedena nějakými prostředky a nyní se již používají úplně jiné,“ vysvětluje Matyáš Zrno.

Jednou z oblastí, kde v současnosti probíhá největší rozvoj, pak jsou bezpilotní letouny, tedy drony. „Na Ukrajině se používají veškeré druhy dronů od těch supermoderních po maličké, které stojí osm tisíc korun. Na takové je pak nalepená střela, takže dokážou plnit účel takzvaných sebevražedných dronů a stojí opravdu pár korun. Denní spotřeba dronů je tady neuvěřitelná,“ dodává Zrno.

Pavel Ryska připomíná příklad české společnosti Primoco UAV, která vznikla před deseti lety a začala sama vyrábět drony. „Ještě před začátkem války na Ukrajině měla společnost tržby v řádu milionů korun. Za rok 2022 to bylo již přes 100 milionů korun a v roce 2023 více než půl miliardy,“ uvedl analytik J&T Banky. A v dalších letech by Primoco UAV mohlo hrát ještě významnější roli, protože bude jedním z mála evropských výrobců se všemi potřebnými certifikacemi.


Úspěchy ve světě

Tím však výčet úspěšných tuzemských firem teprve začíná. Význam českých zbrojařů totiž v posledních letech roste, a to nikoli jen v českém či evropském, ale celosvětovém významu.

Jedná se zejména o Czechoslovak Group (CSG) Michala Strnada, který je největším tuzemským zbrojařem, a Colt CZ, který vznikl spojením České zbrojovky a amerického výrobce Colt.

„O jejich úspěchu vedle rostoucích tržeb hodně vypovídá také to, že dokázaly expandovat do světa,“ připomíná Ryska. Česká zbrojovka ovládaná podnikatelem Reném Holečkem koupila již zmíněný Colt, Czechoslovak Group (CSG) na podzim loňského roku podepsal smlouvu s americkou společností Vista Outdoor. Koupí od ní muniční divizi Sporting Products. Hodnota transakce činí 1,91 miliardy amerických dolarů. „Až se tato transakce letos dokončí, půjde o vůbec největší expanzi české firmy do zahraničí,“ dodává Ryska.


Sklady jsou prázdné

Společným jmenovatelem úspěchu pak je jednoznačně zhoršující se bezpečností situace ve světě a reakce jednotlivých, zejména evropských vlád na ni, připomíná Matyáš Zrno. „Vlády se lekly, že se navzdory očekávání války vedou stále velmi konvenčními prostředky. A také zjistily, že těch prostředků, myslím funkčních prostředků, mnoho nemají. Řada z nich tak navyšuje rozpočty na obranu,“ připomíná Zrno.

Problémy však jsou výrobní kapacity jednotlivých firem. Ty tak nestíhají vyrábět pro aktuální potřebu, natož pro případné skladování pro budoucí léta. „Když jsem se s lidmi z tohoto průmyslu bavil, narážejí pořád na stejné problémy, například na stavební řízení,“ dodává válečný reportér.

Dalším problémem pak je financování. Pavel Ryska připomíná, že kvůli takzvané taxonomii Evropské komise je zbrojní průmysl postaven na roveň hazardu či tabákových firem. Kvůli tomu jim pak banky nemohou poskytovat dostatečné prostředky. Trvá to již několik let, v důsledku čehož jsou zbrojaři paradoxně velmi málo zadlužení.


Jak lze investovat do zbrojního a obranného průmyslu? Jakým technologickým vývojem budou procházet drony a další vojenská technika? Proč Evropa tolik ztrácí proti USA ve výdajích na zbrojení? Poslechněte si nejnovější díl online diskuze J&T Banka Talks s Pavlem Ryskou a Matyášem Zrnem.

Záznam najdete na SpotifyApple podcastsGoogle podcasts, nebo si stáhněte jako mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.