Komplikace v umění: má je Cate Blanchettová i dopravci s uměním

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Komplikace v umění: má je Cate Blanchettová i dopravci s uměním

Novinky na tento týden jsou sice ryze zahraniční, zato tematicky velmi rozmanité. Herečka Cate Blanchettová buduje výstavní prostor pro svou vlastní sbírku a naráží na nečekané komplikace, dopravci s uměním naopak narážejí na komplikace očekávané (brexitové). A co by to bylo za týden, kdybychom nezmínili covid? Ten tentokrát zhatil inauguraci dlouho očekávaného výstavního prostoru v Paříži.


Pařížská Bourse de Commerce odkládá otevření

Velkolepý výstavní prostor francouzského podnikatele a sběratele umění Françoise Pinaulta odkládá svou inauguraci. Bourse de Commerce sídlí v bývalé budově pařížské burzy a v minulých letech procházela rekonstrukcí právě pro výstavní účely. K dlouho očekávanému otevření mělo dojít na konci ledna, vzhledem k aktuálním protiepidemickým opatřením v Paříži se ale zase odkládá.

Cate Blanchettová si na chalupě buduje galerii

Oscarová herečka Cate Blanchettová je mimo jiné také poměrně činorodou sběratelkou současného umění. Této své vášni se rozhodla věnovat samostatný galerijní prostor, který buduje na svém panství ve Východním Sussexu. Umění se ale zřejmě bude muset dělit o prostor s netradičními sousedy. V prostorách, které měly být zbourány ve prospěch nové galerie, žije totiž kolonie chráněných netopýrů, která musí být zachována. Architekti proto připravili projekt výstavního prostoru se speciálním netopýřím loftem.

Brexit komplikuje i transport umění

O brexitu a jeho dopadech čteme teď v podstatě denně, a tak nikoho asi nepřekvapí, že se s ním potýká i umělecký provoz. Umělecká díla běžně cestují po světě, ať už kvůli výstavám, nebo obchodu. Teď si specializovaní dopravci stěžují nejen na zdržování na hranicích, ale hlavně na nestandardní postupy. Britští dopravci například nově nepatří mezi akreditované dopravce EU, a jejich zásilky jsou tak považované za neznámý náklad. Celníci proto často zmatkují a přistupují i k neodbornému otevírání přepravních beden s uměleckými díly, čímž je vystavují velkému riziku poškození.

Dr. Martens představil kolekci Keitha Haringa

Umění a móda k sobě mají blízko odjakživa. Na tuto tradici navazuje i značka Dr. Martens, která po letošní úspěšné kolekci s motivy děl Jeana-Michela Basquiata připravila collabo s Keithem Haringem nebo lépe řečeno se společností spravující jeho pozůstalost.

Ikonické malby amerického malíře Keitha Haringa jistě dobře znáte. Proslavil se jimi už v 80. letech, kdy svými rychlými ilustracemi křídou zaplavil newyorské metro. Tehdy byla ještě jeho práce považovaná za vandalismus, dnes je to trochu jinak: jeho dosud nejdražší malba se v roce 2017 vydražila za 6,5 milionu dolarů.

Brazílii šokuje obří socha vulvy

Na závěr si nechávám jeden příspěvek z kategorie uměleckého bulváru. Brazilská umělkyně Juliana Notariová vyvolala ohromný skandál, když na severovýchodě Brazílie instalovala monumentální sochu přímo v krajině. Dílo s názvem Diva měří 33 metrů, má podobu obří vulvy a na místě se objevilo jen pár dní po prohlášení prezidenta Bolsonara, že v zemi nebudou nikdy legalizovány potraty. Kromě jasné společensko-politické reakce má podle autorky dílo odkazovat také k traumatům otroctví, ekologické katastrofy a násilné minulosti.

Asi netřeba dodávat, že socha vzbudila velkou kontroverzi a desetitisíce komentářů z obou názorových skupin. Zajímavé, kolik hysterie vyprovokuje jedna vulva v zemi, kde vláda s takovou samozřejmostí rozhoduje o desítkách milionů jiných vulv.

Obrázek: Footwear from the Dr. Martens x Keith Haring line


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.