Investoři budou pokračovat v redukci rizikových aktiv

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Faktory, které nás provázely v posledních týdnech, budou hrát prim i v nadcházejících dnech. Tedy vývoj výnosů a reflexe na makroekonomické prostředí, resp. očekávání reakce měnové politiky, dění na Ukrajině a doznívající výsledková sezóna. „Nadále jsme obezřetní a očekáváme, že investoři budou pokračovat v redukci rizikových aktiv,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Další čísla výsledkové sezóny

Tento týden na domácím parketu představí svá čísla za první kvartál VIG. Očekáván je čistý zisk 103 mil. EUR (+4,0 % r/r).  „Předpokládáme, že management opět nezveřejní žádný konkrétnější výhled hospodaření pro tento rok vzhledem k vysoké míře nejistoty. V případě naplnění našeho odhadu nečekáme výraznější reakci trhu,“ uvádí Milan Vaníček.

Ve středu pak zveřejní svá čísla realitní společnost CTP. Investoři se zaměří na případný komentář k tržnímu prostředí plynoucí ze současné situace, tedy především vliv Ukrajiny či omezení dodávek z Asie. 

Technicky se pak budou v pátek obchodovat naposledy s nárokem na hrubou dividendu akcie Erste Group (hrubá dividenda 1,6 EUR/akcii či 5,8% hrubý dividendový výnos) a VIG (hrubá dividenda 1,25 EUR/akcii či hrubý dividendový výnos 5,4 %). 

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na pondělní maloobchodní tržby za duben (oček. 0,9 po 0,7 % m/m), úterní průmyslovou produkci za duben (oček. 0,4 po 0,9 % m/m) a pravidelná data z trhu nemovitostí. V Číně se soustředí na pondělní průmyslovou produkci za duben (oček. 0,5 po 5,0 % r/r) a maloobchodní tržby za duben (oček. −6,6 po −3,5 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.