Chirurg Tomáš Šebek: Česko má ohromný potenciál žít zdravěji. Vyplatí se to

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Chirurg Tomáš Šebek: Česko má ohromný potenciál žít zdravěji. Vyplatí se to
#Cíle#Trendy

Češi se dožívají relativně vysokého věku. Problémem ale je, že již od 62 let (v průměru) trpí nějakou fyzickou či psychickou nemocí. To podle chirurga Tomáše Šebka má velmi negativní dopad na kvalitu života. Jak to změnit vypráví zakladatel iniciativy Ministr Zdraví v prvním díle speciálu J&T Banka Talks, který vznikl v Karlových Varech u příležitosti konference Lepší Česko.




Česká republika v roce 2021 vydala na zdravotní péči téměř 580 miliard korun, tedy v přepočtu včetně kojenců to činilo kolem 55 tisíc korun na hlavu. Přesto v posledních letech zejména kvůli pandemii klesají ukazatele sledující kvalitu života a zdraví. A podle odborníků na zdravotnictví navíc nejde o ojedinělý problém zapříčiněný pandemií, ale problém je někde jinde.

„Hlavním problémem je fakt, že navzdory tomu, že se Češi dožívají docela dlouhého věku, délka života strávená v dobrém psychickém i fyzickém zdraví je nízká,“ říká ve speciálu J&T Banka Talks Tomáš Šebek, chirurg a zakladatel think tanku Ministr zdraví. „Češi jsou v průměru v dobré kondici do 62 let,“ dodává Šebek v pořadu natáčeném v Karlových Varech při příležitosti konference Lepší Česko. Rekordmanem v délce života ve zdraví jsou přitom Švédi, kteří v této statistice dosahují dokonce 73 let.


Levnější prevence

Problémem českého zdravotnictví přitom je to, že většina financí putuje do léčby a jen zlomek do prevence. Přitom odborníci vědí, že prevence, která je levnější než léčba, se v dlouhodobé perspektivě výrazně vyplácí.

„Právě prevence je jeden ze tří pilířů, kterými se v Ministru Zdraví snažíme pomoci tuzemskému zdravotnictví. Dalším je digitalizace. Nyní jsme na prahu digitalizace zdravotnictví a spolu s prevencí to bude mít výrazně pozitivní dopad na třetí pilíř, kterým je financování,“ vysvětluje Šebek postup, kterým chce jeho iniciativa pomoci. „Pojďme raději levně preventovat, než draze léčit,“ vyzývá doslova. Ambicí Ministra Zdraví přitom je zvýšit zdravý věk Čechů do roku 2030 o pět let, tedy z nynějších 62 na 67.


Start-upy pomohou

Podle Tomáše Šebka je Česko velmi dobré ve start-upovém prostředí a je tu celá řada start-upů orientujících se právě na zdravotní péči. Ty mohou velmi brzy začít hrát důležitou roli zejména v digitalizaci zdravotnictví.

Ale ačkoli české start-upy umějí velmi rychle přerůstat hranice domovského státu, doma zatím jejich potenciál neumíme naplno využít.

„Problém zatím vidím v tom, že český stát neumí s možnostmi, které tyto start-upy nabízejí, pracovat. Zároveň v tom vidím opravdu velký potenciál,“ uzavírá chirurg.


Jak lze opravit české zdravotnictví?

A proč je kvalita života tak důležitá pro fungování společnosti?

Více se dozvíte v dalším díle J&T Banka Talks.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.