Konflikt v Gaze nevylučuje pokračující prodejní tlak

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude nadále ostře sledována situace v pásmu Gazy, zasedání ECB, výsledková sezóna a vývoj na dluhopisových trzích.


Z ekonomického hlediska bude dění v Gaze nadále přidělávat vrásky na čelech investorů. „Hovoříme čistě o ekonomických dopadech a prosím abstrahujeme od nedozírných škod na lidských životech,“ upozorňuje Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Zasedání ECB (26. 10.) pravděpodobně změnu úrokových sazeb nepřinese. Lagardeová si nechá nadále otevřené možnosti pro další zasedání, ale cyklus zvyšování sazeb v eurozóně je zřejmě u konce. „Geopolitická rizika, která přibyla v poslední době, budou dle nás dále tlačit centrální bankéře k větší obezřetnosti,“ popisuje Milan Vaníček.

Výsledková sezóna se posune do jednoho z nejživějších týdnů, a tudíž jednotlivé tituly mohou procházet zvýšenou volatilitou. Například zmíníme firmy jako ASM, Microsoft, Visa, Volkswagen, Intel či Exxon Mobil.

I zasedání ECB může dále ovlivnit vývoj tržních výnosů přinejmenším v eurozóně. Jinak dále rostoucí výnosy především v USA mohou omezovat ochotu investorů přijímat více rizika. „Celkově jsme vůči rizikovým aktivům více obezřetní a při delším pokračování konfliktu v Gaze nevylučujeme pokračující prodejní tlak,“ upozorňuje Vaníček.


Domácí výsledková sezóna

Z domácího trhu se analytici zaměří na výsledkovou sezónu, kdy ve čtvrtek zveřejní svá čísla Moneta. Na úrovni čistého zisku je očekáván mírný 4% meziroční růst na 1 295 mil. Kč, když pokles úrokových výnosů je kompenzován vyššími ostatními výnosy a nižší efektivní daňovou sazbou.

„Předpokládáme, že management sníží výhled na tento i další roky o negativní dopad ukončení úročení povinných minimálních rezerv. Mimo to, pokud čísla naplní naše projekce, vidíme prostor pro další snížení očekávaných celoročních rizikových nákladů – nyní 15 až 35 bazických bodů –, na druhou stranu udržet provozní náklady pod plánovanou hranicí 5,7 mld. Kč může být pro banku obtížné. Celkově neočekáváme ze zveřejněných čísel výraznější dopad na cenu akcie,“ konstatuje Milan Vaníček.

Technicky se v pondělí (23. 10.) v rámci tzv. Free trhu začne na domácím parketu obchodovat se společností Eurowag.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční HDP za třetí kvartál (oček. 4,5 po 2,1 q/q anualizovaně) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za říjen (oček. beze změny 63 b m/m).

V Německu se soustředí na středeční indexy IFO, kde by mělo dojít k nepatrnému zvýšení u všech sledovaných segmentů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.