Spotřebitelská důvěra na rekordním minimu, důvěra firem v ekonomiku mírně klesla

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Konjukturální průzkumy za červenec potvrdily trendy z předchozích měsíců. Na jedné straně se důvěra firem v průmyslu a ve stavebnictví drží na solidních úrovních. V průmyslu hodnocení situace kleslo kvůli nedostatků vstupů (materiálu). Mírné zhoršení situace vykázaly firmy ve službách, které pravděpodobně již odráží zhoršující se sentiment domácností. Index spotřebitelské důvěry dál propadl, hodnota za červenec je nejnižší v historii měření (od roku 2003). Zrychlující se inflace zhoršuje hodnocení finanční situace domácností a vyvolává obavy z dalšího vývoje včetně nárůstu nezaměstnanosti.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.