Vnímání trhu na konci roku ovlivní centrální banky

12-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Vnímání trhu na konci roku ovlivní centrální banky
#Trendy#Ekonomika#Fondy

V listopadu se investorský zájem přesunul od geopolitiky k výsledkové sezóně, a především k poklesu tržních výnosů, které posunuly akciové indexy o výrazný skok výše. V prosinci to budou opětovně centrální banky, které mohou vnímání trhu o budoucnosti úrokových výnosů výrazně ovlivnit.



Konec roku bude opětovně o hospodářské politice se zaměřením na zasedání sledovaných centrálních bank. Investoři budou vyhlížet, nakolik se bude výhled centrálních bankéřů shodovat s aktuálním názorem trhu o zahájení cyklu snižování sazeb již od března, a to jak u Fedu, tak ECB.


Zaostřeno na centrální banky

Fed ponechá sazby beze změny (5,25–5,50 %). Trh bude vyhlížet jakoukoliv zmínku od Powella o možnosti zahájení cyklu snižování sazeb. „Dle našeho názoru je výhled trhu poměrně hodně holubičí a doručení jen například stejného komentáře, jaký doposud Powel měl, by mohlo zmrazit aktuální pozitivní nalezení na prudké snižování sazeb. Prozatím ekonomika USA vykazuje solidní výsledky a i posun inflace směrem k cíli je pozvolný, což dává dle nás Powellovi prostor zůstat ještě ostražitý, co se urychleného snižování sazeb týče. Očekáváme ponechání snižování bilance Fedu o 95 mld. USD měsíčně,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

ECB rovněž ponechá sazby beze změny. V případě ECB oproti USA slábnoucí ekonomická situace eurozóny a pokračující nejistota ohledně energetiky dodává evropským centrálním bankéřům prostor pro úvahy o zahájení cyklu snižování úrokových sazeb. Současné očekávání trhu je první snížení sazeb v březnu. „Pokud by z úst Lagardeové něco podobného zaznělo, tak bychom to vnímali jako pozitivní signál. Naopak více jestřábí signál by mohl trh výrazněji zchladit vzhledem k výraznému snížení výnosů za poslední měsíc,“ uvádí Milan Vaníček.

Nejbližší krok ČNB je pro trh velkým otazníkem. Očekávání se více kloní k zahájení cesty ve snižování sazeb,ale krok to bude zřejmě obezřetný s −25 b. b. na 6,75 %. I komentář z úst guvernéra Michla bude pravděpodobně velmi opatrný, a to především vzhledem k zahájení roku a možným inflačním tlakům právě v cenících pro nový rok. Nižší zpomalení tempa inflace na začátku roku by ČNB nutilo udržet vyšší sazby delší dobu.


Dopady měnové politiky

Celkově bude mít měnová politika opětovně velmi výrazný vliv na dění na dluhopisových trzích. Potvrzení současného nastavování trhu na cyklus snižování sazeb by mohl dále prohloubit pokles tržních úroků. V tomto případě by se jednalo o pozitivní signál pro riziková aktiva. Naopak pokud by především Fed jen zopakoval své dřívější komentáře, tak by si to trh mohl vyložit jako relativně málo holubičí signál, což by mohlo vrátit část listopadové rally na dluhopisech a tím přinést ústup z rizikových pozic do konce roku.


Geopolitické vlivy

I pro prosinec bude geopolitika stále velmi ožehavým tématem. Oba konflikty, tedy jak na Ukrajině, tak v Pásmu Gazy, mohou stále přinášet zvýšenou volatilitu. Nicméně v rámci ekonomického pohledu jistá stabilizace dění (například klid zbraní či smírčí vyjednávání) a především další nerozšiřování konfliktů samotných by mělo na trhy působit neutrálně.


Převážení indexů

K 15. 12. dojde k letošnímu poslednímu technickému převážení relativně velkého množství indexů, jako jsou například CECE, FTSE, DAX, PX a další. Toto převážení s sebou tradičně přináší zvýšené objemy a u dotčených titulů i potenciálně výraznější volatilitu. „Tento počin bude zřejmě poslední objemově výraznější krok letošního roku vzhledem k tradičně sváteční náladě spojené s koncem roku a vánočními svátky,“ uvádí Milan Vaníček.


Investoři začali nakupovat

Po třech měsících poklesu byl listopad doslova oázou pro duši akciových investorů a i longaři v amerických státních bondech si mnuli ruce! Tam byl posun výnosů dolů (u 10letých) z úrovně poblíž 5 % na 4,30 % opravdu velmi rychlý. Na začátku listopadu začala chodit čísla z americké ekonomiky, na která všichni čekali. Ukazují, že dochází k postupnému mírnému ochlazování, tlak na ceny tak polevuje, zároveň je trh práce relativně stále pevný v kramflecích, a tak se upíná zrak k tomu, kdy americký FED začne se snižováním úrokových sazeb. Respektive nastává přesvědčení investorů, že sazby jsou na svém maximu, ekonomika nepadá do žádné hluboké recese, a tak je možno očekávat v příštím roce pokles základních úrokových sazeb centrální bankou. A podobně to vidí velcí hráči i v Evropě, to samé se bude dít i na našem malém domácím písečku. ČNB začne shazovat sazby dolů na začátku roku 2024.

Když se k tomu přidala vydařená výsledková sezóna s některými mega silnými výsledky a doslova okouzlením investorů – viz čísla Microsoftu nebo miláčka roku 2023 společnost Nvidia – na silný růst na indexech bylo v listopadu zaděláno. Také to, že se do války mezi Izraelem a Hamásem nezapojil Írán, finanční trhy uklidnilo.

„Z mého osobního pohledu byly úrovně konce října k nákupům zajímavé, tak jsme začali postupně naše portfolia doplňovat, ale ten listopadový doslova výtah nahoru byl tak rychlý, že mě to osobně překvapilo,“ uvádí Michal Semotan, portfolio manažer J&T Investiční společnosti. Ukazuje to, že investoři jsou připraveni jít více do rizikových tříd investic a mají obavu, že kdyby s nákupy čekali, může jim trh ulítnout výrazně výše, a to si nikdo nepřeje.

„To je ten nejhorší pocit – trh jde nahoru a člověk v něm není. Na druhou stranu je potřeba říci, že růsty některých akcií, především z velkých big tech, jsou letos opravdu vysoké,“ dodává Semotan. Např. akcie Mety si letos připisují +170 % (ano před rokem je za 100 dolarů nikdo nechtěl, nyní se objevují analytici s cílovými cenami výrazně nad 300 dolarů). Vítězem ďábelské jízdy AI je pak Nvidia, která letos zatím vzrostla o neuvěřitelných +220 % díky extrémnímu nárůstu ziskovosti.

„Osobně se domnívám, že tento růst trošinku předběhl dobu, a v roce 2024 již tato zázračná sedmička jako celek nemusí doručit takové zhodnocení, jako tomu bylo letos. Jsou mezi nimi ale stále firmy, které mají z mého pohledu prostor pro růst (Microsoft, Apple, Amazon), ale dále v příštím roce mohou táhnout akciové indexy nahoru i jiné tituly, včetně klasické ekonomiky (např. automobilka GM),“ konstatuje.

Michal Semotan by se soustředil také na akcie, které jsou citlivé na vývoj úrokových sazeb, takže sektor nemovitostí by měl profitovat z poklesu sazeb – vidět to lze to již nyní na růstu, a to především u společností, které se soustředí na rezidenční nemovitosti – viz akcie německé Vonovie (za poslední měsíc +10 %). Pozitivní nálada na trzích také obrací situaci na hlavním měnovém páru euro versus dolar. Americká měna v posledním měsíci poměrně výrazně oslabila, když na trhu je dobrá nálada (tzv. risk on), a to v zásadě pomáhá i rozvíjejícím se trhům, pro který je naopak silný dolar velkým nebezpečím.

„Domnívám se, že i řada komoditních společností, které byly letos pod tlakem, může příští rok předvést daleko lepší výkonnost. Preferuji těžaře technických kovů (měď, železo, lithium), ale zřejmě i ropné společnosti budou profitovat dále z poměrně stále vysokých úrovní ceny ropy v rozmezí 70–90 dolarů za barel,“ říká.


Místo svetru jako dárek investici

Již jsme několikrát připomínali, že období vysokých úrokových sazeb tady nebude napořád, investoři by měli překlápět své vkladové produkty, které jsou nyní úročeny pro ně zajímavě, do investic, jako jsou dluhopisy a akcie, protože nakoupí tyto finanční instrumenty za zajímavé ceny z pohledu dlouhodobého investičního horizontu. Pokud si své peníze nechají na vkladových a spořicích účtech, při dalších otočkách již získají nižší budoucí výnos v podobě úroku a zároveň budou čelit výzvě nakupovat rizikovější investiční instrumenty za vyšší ceny.

„Takže myslete na to při rozhodování, co se svými penězi dál, rozbijte svá prasátka a pojďte investovat i na přelomu roku 2023 a 2024. Takže co takhle své rodině místo svetru s jelenem nadělit pod stromeček nějakou investici,“ vyzývá Michal Semotan


Prosincový výhled

V listopadu se investorský zájem přesunul od geopolitiky k výsledkové sezóně a především k poklesu tržních výnosů, které posunuly akciové indexy o výrazný skok výše. V prosinci to budou opětovně centrální banky, které mohou vnímání trhu o budoucnosti úrokových výnosů výrazně ovlivnit.

Pokud by došlo ke zchlazení optimismu trhu ze strany především Fedu, tak by mohl závěr roku přinést zkrocení listopadového pozitivního skoku v akciových indexech. Naopak utvrzení trhu ve změně měnově politického postoje směrem ke snižování sazeb by mohlo přilákat další kupce do akciových investic.

„Pro prosinec jsme tedy lehce obezřetní do jeho zhruba poloviny, která by měla rozhodnout o pokračování listopadového trendu či o vybírání rychlých zisků. Technická rebalance hned několika indexů v polovičce měsíce může do dění přinést zvýšený objem a volatilitu, které se zřejmě uklidní do konce měsíce s tradičním svátečním obchodováním,“ shrnuje situaci Milan Vaníček.


Pohled na fondy J&T očima portfolio manažerů

J&T Bond

V průběhu listopadu jsme na primárním trhu koupili dluhopisy skupiny EPH splatné 2028 a dále dlouhodobé dluhopisy firem Nestlé a McDonald´s. Navýšili jsme pozici v pětiletých bondech J&T Securities, investovali jsme do finského správce nemovitostí PHM Group a brazilského zpracovatele masa Minerva. Vstoupili jsme do fondu, který se specializuje na americké hypoteční dluhopisy. Realizovali jsme část zisku na PPF Telecom, Form Development a J&T Energy Financing. Modifikovaná durace portfolia na konci října byla 2,86. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 8,31 %.

J&T Money

V průběhu listopadu jsme na primárním trhu koupili dluhopisy skupiny EPH splatné 2028. Realizovali jsme zisk na pozici Form Development a části dluhopisů Euronav a Marfrig. Mírně jsme navýšili krátkodobé dluhopisy JTFG, EPH a J&T Energy Financing. Modifikovaná durace portfolia byla na konci listopadu 1,70. Hrubý výnos do splatnosti portfolia stagnoval na 7,46 %.

J&T Realitních akcií a dluhopisů

Během listopadu jsme plně zainvestovali akciovou část fondu. Nakoupili jsme evropské domovy seniorů Aedifica, londýnské kanceláře Derwent a americkou firmu Equity Residential. V dluhopisové části jsme nakoupili perpetuitu Unibail-Rodamco-Westfield. Modifikovaná durace činí 4,0, výnos do splatnosti 10,5 % p. a. Podíl akcií činí 65 %.

J&T Flexibilní

V průběhu listopadu jsme na primárním trhu koupili dlouhodobé dluhopisy firem Nestlé a McDonald´s, dále jsme také mírně navýšili české státní dluhopisy. Vstoupili jsme do fondu, který se specializuje na americké hypoteční dluhopisy. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 4,74. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 5,05 %.

J&T Credit Opportunities

V průběhu listopadu jsme na primárním trhu koupili dluhopisy skupiny EPH splatné 2028 a dále dlouhodobé dluhopisy firem Nestlé a McDonald´s. Za cenu výrazně pod nominální hodnotou jsme navýšili dluhopisy NUPEH, investovali jsme do finského správce nemovitostí PHM Group a brazilského zpracovatele masa Minerva. Vstoupili jsme do fondu, který se specializuje na americké hypoteční dluhopisy. Realizovali jsme část zisku na PPF Telecom, Marfrig a J&T Energy Financing. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 3,20. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 8,22 %.

J&T MONEY II

V listopadu jsme doinvestovávali hotovost fondu. Koupili jsme McDonald´s 4,125 % / 2035 a Minerva 8,875 % / 2033. Uprodali jsme Euronav 6,25 % 2026 a Form Development 6,25 % 2029. Modifikovaná durace činí na 1,9. Výnos do splatnosti portfolia činil 7,1 % p. a.

J&T Rentier

V dluhopisové části jsme nakoupili dluhopis TMR 4,4% / 2024. Modifikovaná durace činila 3,0, výnos do splatnosti 7,0 % p. a. V akciové části jsme přikoupili farmacii AstraZeneca, částečně jsme realizovali zisky na CTP a vystoupili jsme z Albemarle. Strategická alokace byla v listopadu 55 % akcií a 45 % dluhopisů.

J&T Credit Opportunities

Na primárním trhu jsme investovali do desetiletých dluhopisů společnosti Unilever. Redukovali jsme pozici ve farmaceutické firmě Catalent a vybrali jsme část zisků u českých desetiletých bondů a na fondu dluhopisů rozvíjejících se zemí. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 3,28. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 7,54 %.   

J&T Komoditní

V listopadu jsme využili korekce a navýšili jsme expozici na ropný sektor. Dokoupili jsme ETF na ropu Brent, kde očekáváme v dalších týdnech návrat nad hranici 85 USD za barel. Uzavřeli jsme pozici v ETF na producenty lithia a elektrobaterií Global X Lithium & Battery po dalším poklesu cen této komodity. Do portfolia fondu jsme znovu zařadili americkou ropnou společnost Exxon Mobile.

J&T LIFE Stabilní

Během listopadu jsme koupili fondy: J&T Bond, J&T Flexibilní a J&T Money II. Volné prostředky jsme uložili na depozitum.

J&T LIFE Konzervativní

Během listopadu jsme navyšovali růstové složky a koupili fond J&T Dividend a J&T Opportunity.  Do výnosové složky jsme koupili fondy J&T Bond, J&T Money II a J&T Flexibilní. Volné prostředky jsme uložili na depozitum.

J&T LIFE Dynamický

Během listopadu jsme dále navyšovali růstové složky a nakupovali fondy: J&T Dividend, J&T Opportunity a J&T Komoditní. Do výnosové složky jsme koupili fond J&T Credit Opportunities. Volné prostředky jsme uložili na depozitum.

J&T LIFE Balancovaný

Během listopadu jsme dále navyšovali růstové složky a nakupovali fondy: J&T Dividend, J&T Opportunity a J&T Arch Investments CZK. Do výnosové složky jsme koupili fondy: J&T Bond, J&T Credit Opportunities a J&T Money II. Volné prostředky jsme uložili na depozitum.

J&T Opportunity

V listopadu jsme z fondu prodali IDS, lehce jsme ponížili váhu Cameca, Komerční banky a Primoca. Po super číslech vystřelil CrowdStrike až nad 220 dolarů za akcii, tak jsme čtvrtinu pozice odprodali. Naopak jsme do fondu přikupovali těžaře lithia SQM, nově zařadili řeckou investiční banku Optima, zcela nově jsme doplnili portfolio o producenta čipů především pro automotive ON Semiconductor. V listopadu náš fond přidal +5,30 % (od začátku roku jsme více než +34 %), cash klesla ke 13 % portfolia. Mezi top pozice patří ČEZ, Cameco, KB, VW, Qualcomm, švýcarská UBS, Vonovia a Moneta.

Naše Česko

Zatímco v říjnu se domácím akciím vedlo lépe než zámořským, tento měsíc to bylo naopak. Naše portfolio zaznamenalo pokles u České zbrojovky, Monety i Primoca. K největšímu poklesu došlo u akcií Zbrojovky, a to primárně z důvodu horších výsledků za třetí kvartál, kde management snížil odhad tržeb i zisku na rok 2024. Propad jsme využili k navýšení pozice, neboť jsme stále názoru, že společnost zůstává fundamentálně podhodnocena. Nedařilo se ani dluhopisům CPI, kde aktivističtí investoři z Muddy Waters publikovali report obviňující akcionáře CPI z vyvádění majetku z firmy. Tyto zprávy současně bereme jako nepodložené a situaci dále sledujeme. Na straně privátních investic jsme lehce zhodnotili naši pozici ve fondu Orbit Growth danou zhodnocením pozice ve firmě Booksy. Booksy je nyní ve španělském App Storu nejpopulárnější bezplatná aplikace a přeskočila tak třeba Pinterest nebo Tinder. Celkové meziměsíční zhodnocení portfolia je za listopad na úrovni −0,59 %.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.