Makro: Další výrazný pokles sentimentu u firem i domácností

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Konjukturální průzkumy v červnu druhý měsíc v řadě vykázaly zhoršení sentimentu na všech úrovních a souhrnný index klesl na letošní minimum. Znova klesla spotřebitelská důvěra domácností, hlavně kvůli obavám z dalšího vývoje ekonomiky. Zhoršení sentimentu ve firmách se týkalo hlavně průmyslových podniků, kde index sentimentu klesl na 3leté minimum. Historicky byl index sentimentu v průmyslu níže jen během velké finanční krize (přelom 2008/2009) a pak během první vlny covidu (2Q/2020). Firmy trápí slabá poptávka a zhoršují svůj výhled produkce pro nejbližší období (výhled na 3M). V červnu se také mírně zhoršila nálada ve službách a v obchodě. Relativně neutrální situace zůstává pouze ve stavebnictví, kde se v červnu i mírně zlepšila.

Indexy sentimentu rychle odmazaly zlepšení ze začátku roku, nálada se velmi zhoršuje v průmyslu. Výrazné zhoršení situace v průmyslu ukazují i další předstihové ukazatele u nás i jinde v Evropě (indexy PMI, index Ifo apod.). Vše naznačuje, že ve 2Q k žádnému výraznějšímu oživení nedochází a česká ekonomika v lepším případě balancuje na hraně stagnace.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.