Jaký byl rok 2023 a co můžeme očekávat od roku 2024?

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Jaký byl rok 2023 a co můžeme očekávat od roku 2024?
#Trendy#Ekonomika#Fondy

Jaký byl rok 2023 pro investory? A jaký bude ten nadcházející? Na to odpovídali odborníci na slovo vzatí v nejnovější epizodě online diskuzí J&T Banka Talks. O potenciálu především akciového trhu mluvil portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan, o očekávaném růstu realitních aktiv hovořil jeho kolega Marek Ševčík. A jak se na investičním klimatu projeví makroekonomická situace pak shrnul hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.



Rok 2023 byl pro investory mimořádný. Téměř všechny významné burzy světa rostly, některé indexy si polepšily o desítky procent. A dařilo se také dluhopisům. Na trzích panoval optimismus spojený s úspěšným bojem s inflací, která ve většině zemí klesala natolik uspokojivě, že se přiblížil konec utužování měnových politik.

„To se pozitivně projevilo zejména na technologických akciích, které táhly nahoru celou americkou burzu. Například index NASDAQ 100 se tak dostal do rekordní výše, ale dařilo se i širšímu indexu S&P 500,“ připomněl v online diskuzi J&T Banka Talks hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. „Dobrá situace byla také v Evropě. Pražská burza si připsala 18 procent, při započítání dividend to bylo dokonce 28 procent. Z evropských burz klesly jen Helsinky, v globálním měřítku pokračoval akciový propad v Číně,“ dodal Sklenář.

Podle hlavního ekonoma J&T Banky však jednou z důležitých charakteristik loňského roku byla značná rozkolísanost, a tak většinu mimořádných výnosů přinesly burzy až v posledních dvou měsících.


Návrat akcií Meta

To potvrzuje i portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan, který spravuje zejména dva akciové fondy J&T Dividend a J&T Opportunity.

„Oba fondy skončily s rekordními výnosy za dobu, co je spravuji. Dividend přidal více než 20 procent, dynamičtější Opportunity dokonce přes 40 procent,“ připomíná Semotan. Rok však i podle něj měl komplexnější scénář. V prvních měsících roku 2023 akcie rostly, v létě ale došlo ke korekci, kterou vyvážily až poslední měsíce roku.

Příběhem roku byly podle Semotana akcie Meta Platforms. Ty ještě v roce 2022 spadly až k úrovni 90 dolarů, v průběhu loňského roku ale vystoupaly nad hladinu 300 dolarů.

„Ten pokles byl dán vysokými náklady na metaverse a nízkou ziskovostí. Meta se však poučila, začala se opět soustředit na reklamu a zvyšování ziskovosti, což investoři ocenili,“ vysvětluje Semotan. Akcie Meta patřící mezi takzvanou Magnificent 7 (tedy sedm hlavních technologických akcií) a podle portfolio manažera byly jedním z důležitých důvodů růstu fondu Opportunity o více než 40 procent.


Evropské nemovitosti jdou nahoru

Nečekaným průběhem pak prošel sektor evropských nemovitostí. Tomu se věnuje Marek Ševčík, který má v J&T Investiční společnosti mimo jiné na starosti nový fond zaměřený právě na akcie a dluhopisy realitních společností. Ten byl uveden v létě loňského roku.

„A vidíme, že to bylo doslova za pět minut dvanáct. Evropské nemovitosti totiž po předchozím propadu i o sedmdesát procent začaly opět růst. A to výrazně. I díky tomu máme od srpna do konce roku na tomto portfoliu výnos přesahující devět procent,“ potvrzuje Ševčík.

Podle něj investoři sektor opustili v panice, k níž došlo dílem růstem úrokových sazeb, dílem situací v bankovním sektoru vloni v březnu. Propady akcií mnoha firem však neodrážely realitu, zejména co se týká hodnoty aktiv, které dané firmy drží, a solidní úroveň zadlužení. Právě na tyto firmy se fond zaměřil a nyní těží z konce paniky i očekávání poklesu úrokových sazeb. (Realitnímu trhu jsme věnovali celý díl J&T Banka Talks).


Jaké jsou investiční tipy portfolio manažerů pro rok 2024? Ve kterých sektorech se bude pozitivně projevovat snížení úrokových sazeb, k němuž v následujících měsících dojde v USA i v eurozóně? A jaké jsou největší hrozby, které by mohly rok 2024 investorům znepříjemnit? Poslechněte si celý díl online diskuze J&T Banka Talks na svých oblíbených platformách (Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, link na mp3).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.