V hledáčku budou makroekonomická data

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Tento týden by se měl obejít bez výraznějších tržních faktorů. Sledovat se tedy bude postupně odeznívající výsledková sezóna, která by již však neměla přinést výraznější překvapení, a vývoj na dluhopisových trzích, který bude odrážet poslední zasedání centrálních bank. V hledáčku budou opětovně makroekonomická data – v USA budou zveřejněna ta inflační, která mají aktuálně silný vliv na spekulace o možném budoucím vývoji měnové politiky.


„Nenaplnění očekávání může přinést zvýšenou volatilitu na rizikových aktivech oběma směry. Naopak při neutrálním vyznění bychom očekávali posun indexů do boku, resp. bez výrazného trendu,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Pokračuje výsledková sezóna

Na domácí scéně pokračuje výsledková sezóna. Ve čtvrtek 10. 11. zveřejní svá čísla ČEZ. Projekce počítá se 71 % meziročním růstem provozního zisku EBITDA na 27,2 mld. Kč. Hlavním důvodem je růst ceny elektrické energie. Výsledky by měly potvrdit silný fundament, a investoři se tak spíše zaměří na kvantifikaci dopadu tzv. mimořádné daně, která je aktuálně ve schvalovacím procesu.

Ve středu zveřejní svá čísla ještě developerská společnost CTP. „Zde bude zajímavé sledovat, jak se aktuální makroekonomický vývoj propisuje do hospodaření v logistickém sektoru a jaké se dají očekávat trendy pro nejbližší období,“ uvádí Milan Vaníček.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za říjen (oček. 8,0 po 8,2 % r/r) a spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na listopad (oček. 59,6 po 59,9 bodech m/m). V Německu se soustředí na průmyslovou produkci za září (oček. 0,0 po −0,8 % m/m). V Číně se věnují středeční spotřebitelské inflaci CPI za říjen (oček. 2,4 po 2,8 % r/r). 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.