Nový ročník Art Indexu, start jarní aukční sezóny a japonský tisk za rekordní cenu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Nový ročník Art Indexu, start jarní aukční sezóny a japonský tisk za rekordní cenu

Tyto dny jsou pro nás v J&T především ve znamení J&T Banka Art Indexu. Spolu s tradiční ročenkou trhu s uměním, kterou vydává každoročně ART+, byl totiž zveřejněn i letošní žebříček stovky nejviditelnějších umělců na české scéně. Oproti předchozím ročníkům se v něm letos objevilo pár významných změn, a tak ho vřele doporučuju k prozkoumání.


Vyšel nový ročník J&T Banka Art Indexu

Společně s ročenkou trhu s uměním ART+ vyšel i J&T Banka Art Index. Tradiční žebříček nejviditelnějších autorů na české umělecké scéně letos ovlivnila jedna metodologická změna, a totiž posun věkové hranice sledovaných umělců. Zatímco v minulých letech byli do žebříčku zařazeni autoři narození po roce 1950, od letošního vydání se zařazují autoři narození po roce 1960. Z Art Indexu tak vypadlo několik zvučných jmen jako Jiří Kovanda, Vladimír Kokolia nebo Jiří David, zároveň se ale trochu přerozdaly karty a objevilo se několik nových talentů i zajímavostí. Tak například pouhý posun o jednu dekádu zapříčinil třetinový nárůst počtu žen v žebříčku.

Jarní aukční sezóna začíná

S jarem přichází i tradiční aukční sezóna a jinak tomu není ani letos, covidu navzdory. Dražby tak v následujících týdnech chystá hned několik našich aukčních domů: kromě řady menších aukcí proběhne poslední březnovou neděli aukce 1. Art Consulting. Tentýž den zároveň končí online aukce Artslimit pod taktovkou Galerie Kodl, 18. dubna bude dražit Adolf Loos Apartment and Gallery a sezónu pomyslně uzavře European Arts 23. května. V nabídce je hned několik highlightů od Zrzavého, Štyrského s Toyen i pár zajímavých kousků současných autorů.

Hokusaiova vlna za 1,6 milionu dolarů

Minulý týden se v New Yorku konala tradiční aukce asijského umění u Christie’s, ve které byl zařazen i jeden ze slavných tisků Velké vlny japonského umělce Kacušiky Hokusaie. Jedná se o dřevoryt přibližně z roku 1831, který si nový majitel odnesl za 1,6 milionu dolarů a vytvořil tak nový Hokusaiův aukční rekord. Hokusaiovy tisky se dlouhé roky těší mimořádné oblibě sběratelů. Na západním trhu se objevily zhruba v polovině 19. století, tedy ke konci Hokusaiova paradoxně nuzného života, a zásadně ovlivnily tvorbu místních umělců, jako byli Vincent van Gogh nebo Paul Gauguin.

Musée d’Orsay vrátí jediné Klimtovo dílo ve Francii

Francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotová oznámila, že země vrátí malbu Růžové keře Gustava Klimta původním vlastníkům. Podobný příběh už jsme slyšeli několikrát. Obraz patřil rakouské židovské rodině Stiasny, která byla nucena ho prodat příznivci nacismu. Ten ho vlastnil až do své smrti v roce 1980, kdy ho v aukci koupilo pařížské Musée d’Orsay a Růžové keře se tak staly jediným Klimtovým dílem ve francouzských sbírkách. V posledních letech se ale odhalil skutečný původ obrazu a francouzská vláda se rozhodla napravit válečné křivdy. Dílo bude vydáno potomkům rodiny Stiasny.

cs-dp-klimt-fr-web-2.jpg

Foto: Gustav Klimt, Růžové keře, RMN-Grand Palais (Musée d’Orsay) / Patrice Schmid

Odchod Winzelera z Národní galerie doprovází znepokojivá obvinění

Z Národní galerie odchází švýcarský kunsthistorik Marius Winzeler, dlouholetý ředitel Sbírky starého umění. Winzeler nastoupil za ředitelské éry Jiřího Fajta, kterého dle svých slov stále považuje za legitimního ředitele instituce. Po přechodném období pod vedením Anne-Marie Nedomy a jen pár měsících s nově jmenovanou ředitelkou Alicjí Knast v Národní galerii z vlastního rozhodnutí končí. Ke svému rozhodnutí poskytl dlouhý rozhovor serveru Aktuálně.cz a je to velmi znepokojivé čtení. Dehonestace na základě sexuální orientace nebo nečeského původu zní jako z jiného století.

Úvodní foto: Hokusai, Velká vlna, cca 1831, vydraženo za 1 600 000 $ (c) Christie’s


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.