Aktivita centrálních bank bude nyní nahrávat růstu hodnoty zlata

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Aktivita centrálních bank bude nyní nahrávat růstu hodnoty zlata
#Zlato#Komodity#Trendy

Zlato během aktuální vlny inflace mělo potvrdit pověst bezpečného přístavu. To se sice stalo, ale jen u některých měn. Například na dolaru, kde zlato posílilo o více než 11 procent, zatímco americká inflace dosáhla deseti procent. „V Česku je to jiný příběh. Zlato v korunách sice také posílilo, konkrétně o zhruba deset procent. Ale kumulovaná inflace byla kolem 25 procent,“ vypočítává analytik J&T Banky Pavel Ryska. Jak vidí výhled zlata pro další měsíce?



Zlato se aktuálně pohybuje pod dvěma tisíci dolary za unci. Naplnilo zlato očekávání uchovatele hodnoty v době vysoké inflace?

Pokud vezmeme jako začátek vysoké inflace čtvrtý kvartál 2021, zlato si v dolarech připsalo 11,5 %. Za stejnou dobu se v USA zvýšily ceny spotřebního zboží o zhruba deset procent. Tedy zlato skutečně zrcadlilo znehodnocování měny a uchovalo kupní sílu dolarů. Nicméně zlato se v inflačních obdobích nezhodnocuje plynule, ale spíše ve vlnách. Podobné srovnání proto neplatí pro každé období a každou zemi.


Kolik to tedy bylo v korunách?

V korunách za stejnou dobu zlato přidalo deset procent, ale růst cen byl mnohem vyšší, zhruba o 25 %. Zde je ale důležité připomenout, že zlato se prudce zhodnocovalo již v předchozích dvou letech 2019 a 2020, právě když se spustily obří měnové expanze, které vedly k inflaci. Je tedy dobré vnímat pohyby zlata dlouhodoběji, neboť cena zlata často předběhne spotřebitelskou inflaci. Celkově můžeme říci, že za posledních několik let zlato dostálo své role uchovatele hodnoty.


Jak je na tom v kontextu zejména finančních nástrojů, tedy zejména dluhopisů a akcií?

Akcie i dluhopisy byly pod tlakem vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb a od konce roku 2021 se jim příliš nedařilo. Od čtvrtého kvartálu 2021 například americký akciový index S&P 500 přidal pouze 4 %, což je slabší výkonnost než u zlata, kde to bylo oněch více než 11 procent. Zde je třeba si uvědomit rozdílnost těchto tříd aktiv. Hodnota akcií je odvozena od zisků společností, a právě vysoká inflace poškozující některé sektory, a také vyšší úrokové sazby měly na hodnotu akcií negativní vliv. Zlato můžeme naopak chápat spíše jako alternativní peníze, které mají tím vyšší cenu, čímž více se znehodnocují běžné měny.

 

Co lze očekávat do konce roku 2023? A jaké vlivy se na něm budou nejvíc podepisovat?

Cena zlata je nyní nejcitlivější na vývoj úrokových sazeb v USA. Americká centrální banka Fed od loňska zvedla sazby postupně na 5,25 %, což jsou nejvyšší úrovně za posledních 16 let, a ještě může ve zvyšování pokračovat. Čím vyšší jsou sazby, tím vyšší je bezrizikový výnos, který mohou investoři získat, a tím menší je poptávka po zlatě coby alternativě. Už se však zřejmě blížíme vrcholu sazeb, což by pro zlato mělo být výhledově pozitivní. Jakmile trh dojde k přesvědčení, že se růst sazeb v USA zastavil, cena zlata by mohla růst.


Zlato ale nekupují jen soukromí investoři, ale také centrální banky. Jaká je nyní jejich aktivita?

Poptávka od centrálních bank dosáhla loni absolutního vrcholu za celou délku časové řady, když centrální banky jako celek koupily 1136 tun zlata. O rok dříve to bylo 450 tun. Důvodem jsou mimo jiné geopolitická rizika, která se od loňského roku zhoršila. Zmrazení devizových rezerv Rusku po jeho útoku na Ukrajinu vedlo k tomu, že se řada centrálních bank rozvíjejících se ekonomik začala obávat podobného rizika v případě geopolitických rozepří. Proto zvýšily poptávku po zlatě coby neutrálním aktivu, kterému nic podobného nehrozí. Postupně se zřejmě budou snažit navyšovat držbu neutrálního zlata namísto „politických“ dolarů a eur.


A to bude mít další dopad na cenu zlata…

Ano. Možný obrat v poptávce soukromých investorů a pokračující silná poptávka centrálních bank by mohly postupně vést k růstu ceny zlata do konce roku a v příštím roce. Jakékoli negativní události, např. přechod USA do recese nebo zhoršení geopolitické situace, by byly pro cenu zlata další podporou.


Jaký podíl v portfoliu by zlato nyní mělo představovat?

Podíl zlata v portfoliu záleží na averzi dotyčného vůči riziku. Čím větší je averze vůči riziku, tím větší může být podíl zlata, které bude omezovat kolísavost portfolia. Obvykle se podíl doporučuje okolo 5 %, ale měl by být přizpůsoben individuálním preferencím.


Jaké zlato má cenu v současnosti nakupovat? Slitky, cihly, šperky, nebo něco jiného?

Nákup slitků a cihel na jedné straně nebo šperků na druhé sleduje jiné cíle. Pokud chce investor pouze zajištění svého majetku a nástroj proti inflaci, je pro něj vhodné investiční zlato, což jsou slitky nebo cihly. Pokud chce toto kombinovat i s uměleckou hodnotou, potom to mohou být zlaté mince a medaile. Šperky už patří do klenotnické poptávky po zlatě, kde je hlavním motivem používání nebo darování šperku a až doprovodným motivem investiční vlastnosti zlata. Tyto otázky, tedy hlavně jaká je prvotní motivace, je nutné si zodpovědět před provedením jakékoli investice.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.