Eurowag: Akcie poskytovatele CCS karet se začnou obchodovat v Praze

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Pražská burza včera oznámila, že se na jejím trhu Free Market budou od 23. 10. obchodovat akcie české společnosti Eurowag (či W.A.G. Payment Solutions). Akcie se budou obchodovat v korunách pod zkráceným názvem WAG Payment a tickerem WPS. J&T Banka bude jedním z tzv. market makerů pro akcie Eurowagu, tj. bude kotovat své ceny pro nákup a prodej na denní bázi. Společnost Eurowag je jedním z největších subjektů v Evropě v oblasti poskytování platebních služeb a služeb mobility pro kamionovou dopravu. Byla založena v r. 1995 Martinem Vohánkou a je nejvíce známa poskytováním platebních CCS karet, které umožňují placení a financování nákupu paliv kamiony. Obdobně firma nabízí zprostředkování platby mýtného a jeho financování nebo refundace DPH ze zahraničí. Po akvizici polského Inela také výrazně rozvinula služby mobility jako optimalizace tras kamionů, navigace a další. Akcie Eurowagu se obchodují od října 2021 v Londýně. Společnost měla v r. 2022 čisté tržby 190,9 mil. EUR a upravený čistý zisk 41,6 mil. EUR. Kotace akcií Eurowagu v Praze vedle existující kotace v Londýně může zvýšit celkové zobchodované objemy, což je podle nás příznivá informace již pro současné obchodování akcií v Londýně.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.