Hlasy z ČNB o dalším růstu úrokových sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok v rozhovoru pro server Aktuálně.cz uvedl, že v červnu bankovní rada pravděpodobně zvýší úrokové sazby alespoň o tři čtvrtě procentního bodu. Inflační vývoj a relativně slabší kurz koruny mohou vést i k vyššímu zvýšení sazeb. Inflace je již tak vysoká, že přestává hrát roli, nakolik je nabídková (= nákladová) či poptávková, ale je nutné proti ní bojovat razantním zvyšováním sazeb. Guvernér Rusnok se vymezil i proti komentářům nastupujícího guvernéra Aleše Michla, že od srpna bude navrhovat stabilitu úrokových sazeb. Podle Rusnoka to byl nešťastný výrok.

Vedle toho člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že u firem vznikají náznaky toho, že přestávají mít ukotvená inflační očekávání. Firmy zvyšují konečné ceny více, než jim rostou náklady, a nebojí se, že ztratí zákazníky.  Podle Holuba také vzniká riziko, že se inflační vývoj přeleje do mzdového vývoje, obzvláště v prostředí velmi nízké nezaměstnanosti. Následně podle Holuba ČNB musí vysílat signály, že bude poptávku v ekonomice utlumovat tak, aby spirálové efekty (mzdy-inflace) nenastaly a inflační očekávání zůstala ukotvena.

V květnu ČNB zvýšila úrokové sazby o 75 bazických bodů na 5,75 %. Na dalším zasedání (22. června) očekáváme opět zvýšení o 75 bodů, ale rostou šance i na vyšší zvýšení. Úrokové sazby by se měly dostat alespoň na 6,50 %, kde by měly nějakou dobu zůstat. Další směřování měnové politiky ČNB pak mohou ovlivnit i personální změny v bankovní radě, ke kterým dojde v červenci.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.