Koruna pod tlakem

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 


Koruna pod tlakem
#Trendy#Ekonomika

Minulé pondělí se koruna k euru dostala na dosah 24,20 CZK/EUR, což je nejslabší úroveň koruny od začátku roku. Během 5 dnů koruna k euru propadla o 45 haléřů, tj. o 1,4 %. Spolu s druhým březnovým týdnem, kdy globální trhy rozkývaly pády bank v USA, šlo o nejhlubší týdenní propad koruny za poslední rok. Ovšem tentokrát šlo čistě o domácí záležitost.


V úterý 18. července viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová v rozpočtovém výboru Poslanecké Sněmovny uvedla, že měnové podmínky v ekonomice jsou utažené dostatečně a centrální bankéři tak řeší otázku, kdy začít snižovat úrokové sazby. Vedle sazeb na úrovni 7,0 % další restrikci přidával silnější kurz koruny, u kterého podle Zamrazilové lze čekat oslabení asi o 1 korunu (cca 4 %) v horizontu jednoho roku. Ač nešlo o převratné informace, v mnoha ohledech odpovídají prognóze ČNB, tak jejich vyznění trochu vypadalo jako obrat v postoji ČNB. Domácí centrální banka dosud opakovaně odmítala spekulace trhu, že bude letos výrazně snižovat úrokové sazby. Současně bankovní rada zdůrazňovala přínosy silné koruny ke krocení inflace a mnozí členové rady včetně guvernéra Michla se vyslovovali pro politiku dlouhodobě silné koruny.

V úterý 25. července, než začala platit mediální karanténa pro bankovní radu před měnový zasedáním, zazněly z ČNB hlasy, že domácí úrokové sazby rychle dolů nepůjdou. Kromě standardního vyjádření k měnové politice šlo nepřímo i o slovní intervenci ve prospěch koruny a korekci vystoupení v Parlamentu. Devizový trh to pochopil a koruna se postupně vrátila k úrovni 24,0 CZK/EUR a v pátek odpoledne i pod tuto hranici.

Ve čtvrtek 3. srpna bude bankovní rada ČNB jednat o měnové politice, změna sazeb se nečeká. Než samotné rozhodnutí, bude důležitý výhled na další kroky. Bankovní rada teď už ví, že když opatrně otevře snižování úrokových sazeb, může je velmi rychle přibouchnout oslabení koruny. Pokud platilo, že jedno zvýšení sazeb o čtvrt procentní bod nahradí posílení kurzu asi o 1 procento, tak to platí i opačně. Oslabení koruny působí podobně jako snižování sazeb. S nadsázkou můžeme říci, že jeden „cut“ v druhé půlce července už nastal.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.