Výnosy amerických dluhopisů atakovaly maxima

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Lávička je senior analytik finančních trhů, sleduje, co se na finančních trzích děje a zaměřuje se hlavně na sektory financí a energetiky. Součástí jeho práce je také připravování pravidelných informací pro klienty. 


#Ekonomika

Obchodování na finančních trzích bude v příštím týdnu ovlivněno několika faktory. Tím hlavním je, že výnosy amerických dluhopisů se v posledních dnech dostaly na 16letá maxima (výnos 10letého dluhopisu cca 4,6 % p. a.). Dluhopisy představují v očích investorů konkurenci akciím, jejichž ceny musejí klesnout, aby nabídly podobný výnos jako dluhopisy.


Za druhé, už poněkolikáté hrozí Spojeným státům uzavření federálních úřadů, pokud se republikáni a demokraté nedohodnou na výdajích rozpočtu. Pokud by nedošlo k dohodě do 1. 10., politický pat a uzavření úřadů by mohly mít negativní dopad na ceny aktiv.

A za třetí – v pátek bude zveřejněn přírůstek zaměstnanosti v USA za září, kde se čeká nových 165 tisíc pracovních míst po 187 tisících v srpnu. Jakýkoli výsledek lepší než toto očekávání by trh zřejmě chápal jako znak přehřátého trhu práce a důvod pro Fed držet dlouho zvýšené úrokové sazby.

„Proto jsme celkově názoru, že tato rizika či alespoň některá z nich mohou zatěžovat ceny rizikových aktiv, hlavněakcií, v příštím týdnu. Máme proto opatrný výhled,“ říká analytik Milan Lávička.

V příštím týdnu nejsou očekávány žádné důležité informace na pražské burze, kde již skončila výsledková sezóna za druhý kvartál.

Makroekonomický výhled 

V oblasti makrodat budou analytici z kraje týdne sledovat pondělní index nákupních manažerů v průmyslu v Číně, kde se čeká mírný růst (základní index oček. za září 50,1 bodu po 49,7 bodu a index Caixin 51,2 bodu po 51,0 bodu), v tentýž den pak i index nák. manažerů v průmyslu ISM v USA (oček. 47,8 za září po 47,6 bodu).

Ve středu bude následovat americký index nákupních manažerů ISM ve službách (oček. za září 53,5 po 54,5 bodu). Číslem týdne však bude páteční změna zaměstnanosti v USA za září (oček. +165 tis. po 187 tis.) a růst mezd (oček. +4,3 % r/r, beze změny).

V Německu budou na konci týdne sledovány tovární zakázky za srpen (oček. +1,5 % m/m po +11,7 %).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.