Nastal čas doladit portfolia

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude ovlivněn pro přinejmenším většinu evropských trhů a zámoří pátečními Velikonocemi, a tedy zkráceným obchodním týdnem. Vzhledem k absenci významnějších událostí i důležitějších makroekonomických dat se trh upne spíše k technice či dolaďování portfolií na konci kvartálu.


„Celkově očekáváme spíše neutrální obchodování bez jasného trendu,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Philip Morris a Colt CZ zveřejní výsledky 

Na domácím trhu bude pokračovat výsledková sezóna s úterním Colt CZ a středečním Philip Morris ČR. Očekává se, že Colt CZ vykáže za rok 2023 upravený provozní zisk EBITDA ve výši 3037 mil. Kč (−9,7 % r/r). Důvodem meziročního poklesu je především pokračující kontrakce zámořského trhu. Očekávána je stejně hrubá dividenda jako vloni, tedy 30 Kč/akcie (4,8% hrubý dividendový výnos).

„Domníváme, že management představí výhled na organický i akviziční růst společnosti, což může vyvážit slabé výsledky za rok 2023 na spodní hranici výhledu,“ uvádí Milan Vaníček.

Philip Morris ČR zveřejní čísla za rok 2023 ve středu. Očekává se, že na provozní úrovni budou pokračovat stávající trendy, tedy větší vliv bezdýmových produktů a nižší domácí prodeje běžných cigaret, což negativně dopadá do marží. Nejsledovanější bude jako vždy návrh na hrubou dividendu, kde se predikuje 1201 Kč/akci (−8,3 % r/r), tedy 7,8% hrubý dividendový výnos. „Neočekáváme, že by výsledky měly přinést výraznější tržní impulz,“ dodává Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za únor (oček. +1,1 po −6,2 % m/m), čtvrteční třetí revizi HDP za 4Q23, která by se měla obejít bez překvapení +3,2 % q/q a spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za březen (oček. beze změny 76,5 bodu m/m). V Německu budou sledovat čtvrteční maloobchodní tržby za únor (oček. +0,4 po −0,4 % m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.