Nikita Poljakov: České investory dnes nejvíc zajímá geopolitika

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Nikita Poljakov: České investory dnes nejvíc zajímá geopolitika
#Trendy#Byznys#Úspěch

Co dnes nejvíc zajímá české, evropské a světové investory? Stojíme opravdu na prahu obří změny, která přinese řadu příležitostí, ale také krachů? Co si o tom myslí ti největší opinion makeři? Nejen o tom hovoří v nové epizodě J&T Banka Talks šéfredaktor deníku E15 Nikita Poljakov, který uspořádal konferenci Sh!fts 2023. Strategickým partnerem konference byla J&T Banka.




Ekonomický filozof Nassim Nicholas Taleb, bývalý šéf MI6 Sir Alex Younger a druhý nejbohatší Čech Daniel Křetínský. Přednášky těchto tří speakerů byly podle šéfredaktora E15 Nikity Poljakova nejdůležitějšími příspěvky letošní největší konference Sh!fts 2023, která si dala za cíl přivést globální inspirativní myšlenky do Prahy.

„Ačkoli by se mnou Nassim Taleb nejspíš nesouhlasil, opravdu si myslím, že stojíme na prahu obří změny. A právě naše konference měla nabídnout inspiraci, jak o této změně přemýšlet,“ dodal Nikita Poljakov ve speciální epizodě pořadu J&T Banka Talks.

Tato konference se konala v polovině října ve Foru Karlín a kromě zmíněné trojice na ní vystoupili například český miliardář Pavel Tykač, investor Vladimír Hlavinka nebo Radovan Nesrsta z Orbit Capital.

„Nad podobnou konferencí řada lidí v čele se šéfem J&T Banky Štěpánem Ašerem přemýšlela již několik let, nyní se konečně podařilo tak velkou věc uspořádat,“ vysvětluje Poljakov.


Investice ohrožuje geopolitika

Podle spolupořadatele konference bylo z publika cítit, že tuzemské investory v současnosti nejvíc tíží geopolitika. I proto se velké odezvě těšili zejména Nassim Taleb, autor dnes již klasické knihy Černá labuť, a také bývalý šéf britských špionů Alex Young. Oba hovořili zejména o nejistotě, která se v dnešním světě stává klíčovým faktorem a s níž je potřeba při dlouhodobých investicích i krátkodobých spekulacích počítat.

Druhým velkým tématem, které se v průběhu konference několikrát vrátilo, pak byla energetika. A konkrétně budoucnost české energetiky, která je součástí evropského Green Dealu. Proti jeho ideologickým východiskům se přitom vyslovili energetický miliardář Daniel Křetínský.


Křetínský: Nekupuju céčka

Poljakov pak s úsměvem připomíná i to, že podle reakcí na sociálních sítí to vypadalo, že jedním z velkých témat konference Sh!fts 2023 bylo i krypto.

„Tak to ale není, ačkoli já za to lidem na sociálních sítích děkuju. Krypto ale opravdu nebylo nijak dominantním tématem naší konference,“ dodává Poljakov.

Celé to vzniklo v reakci na jedinou větu Daniela Křetínského, který na dotaz ohledně investic do krypta poznamenal, že v osmdesátkách a devadesátkách se sbírala céčka a dneska se takto sbírá krypto. A Křetínský prohlásil, že on tedy céčka rozhodně nesbírá.


Co dále zajímá české investory? A jací jsou největší speakeři v soukromí? Poslechněte si celou epizodu pořadu J&T Banka Talks se šéfredaktorem E15 Nikitou Poljakovem.

J&T BANKA TALKS: O Shifts23 s Nikitou Poljakovem: Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, YouTube, mp3 link.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.