ČNB připravená zabránit oslabování koruny

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ve čtvrtek ČNB vydala mimořádné prohlášení, ve kterém reaguje na poslední události na Ukrajině a Rusku. Podle ČNB je přímý dopad na českou ekonomiku velmi omezený, protože export do Ruska a na Ukrajinu na celkových exportech země představuje podíl asi jen 2 % a 1 %. Nepřímý dopad na ekonomiku je krátkodobě pro-inflační kvůli vyšším světovým cenám ropy a plynu. Dalším pro-inflačním faktorem je oslabení kurzu koruny. Následně ČNB jasně a důrazně naznačila, že je v případě výraznějšího oslabení koruny připravena zasáhnout a zabránit posilování inflačních tlaků cestou slabší koruny. ČNB zdůraznila, že pro případné intervence má dostatečné devizové rezervy. Koruna v reakci na tuto slovní intervenci reagovala posílením k euru odpoledne o 25 haléřů na 24,85 CZK/EUR a zmírnila celkovou denní ztrátu na 1 %. Ostatní měny v regionu ve čtvrtek ztrácely asi o 2,5 %.

Zatím stále očekáváme, že ČNB bude další zasedání ještě pokračovat v pozvolném zvyšování sazeb až k úrovni 5,00 % (nyní 4,50 %).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.