Zasedání Fedu naznačí další směřování

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden by se měl obejít bez výraznějších impulzů, a tak trh bude sledovat úterní vystoupení šéfa Fedu Powella v americkém Senátu ke shrnutí monetární politiky americké centrální banky. Toto vystoupení může připomenout odhodlanost Fedu v jeho boji s inflací, což znamená zvýšené sazby po delší období a snižování bilance centrální banky.


„Připomenutí restriktivní měnové politiky Fedu může opětovně přinést nervozitu na trh, která může pramenit z růstového tlaku na výnosech, jenž nesvědčí rizikovým aktivům včetně akcií,“ uvádí Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. Páteční data o americké měsíční zaměstnanosti mohou dále ovlivnit spekulace o budoucím postoji Fedu vůči měnové politice.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na pondělní podnikové objednávky za leden (oček. −1,5 po +1,8 % m/m) a páteční data o měsíční zaměstnanosti za únor (oček. +200 po +517 tisících nových pracovních místech m/m).

V Německu se soustředí na úterní podnikové objednávky za leden (oček. −1,0 po +3,2 % m/m) a středeční průmyslovou produkci za leden (oček. +1,4 po −3,1 % m/m).

V Číně se zaměří na úterní obchodní bilanci za únor, kde by mělo dojít k poklesu jak importů (oček. −5,5 % r/r), tak exportů (oček. −9,0 % m/m) a čtvrteční spotřebitelskou inflace CPI za únor (oček. 1,9 po 2,1 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.