Zasedání Fedu znervózňuje trh

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Tento týden se trh zaměří na středeční zasedání FOMC a pokračující výsledkovou sezónu. Trh očekává od Fedu zvýšení sazeb o 75 bazických bodů a pokračování v jestřábí rétorice. „Výraznější zvýšení sazeb, kterému jsme byli svědky na posledním zasedání, by bylo bez uklidňujícího komentáře Powella bráno trhem nepříznivě,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Investoři budou bedlivě sledovat odhad Fedu na budoucí vývoj ekonomiky, který pod aktuálními vlivy výrazněji brzdí. Rizikem je predikce recese, resp. její povaha, tedy hloubka a délka trvání. Vedle Fedu bude trh pokračovat ve sledování výsledkové sezóny, která bude v USA charakterizována velkými technologickými společnostmi (Twitter, Alphabet, Meta Platforms a další).

„Celkově odhadujeme, že před zasedáním Fedu bude trh nervózní. Dodání očekávaného výsledku může trh brát neutrálně. Více jestřábí vyznění pak může přinést na trh prodejce. Výsledková sezóna může dále působit jako brzda pro prodejce, pokud bude pokračovat v dosavadním pozitivním gardu,“ konstatuje Milan Vaníček.

Své výsledky zveřejní Moneta 

Z domácích zpráv začne výsledková sezóna. Moneta zveřejní svá čísla ve čtvrtek. Očekáván je čistý zisk 1,5 mld. Kč, resp. +81 % r/r. Za výrazným růstem jsou především vyšší úrokové výnosy a rozpouštění opravných položek k úvěrům. Výsledky by měly potvrdit pokračující solidní trend. Trh bude sledovat vyjádření managementu k budoucímu výhledu na kvalitu portfolia v návaznosti na současné makroekonomické prostředí.

„Neočekáváme, že by samotné výsledky měly výraznější dopad do obchodování, které je teď ovlivněno spekulacemi na budoucí vývoj vlastnické struktury banky,“ uvádí Vaníček.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za červen (oček. −0,5 po +0,8 % m/m), středeční zasedání FOMC, kde se čeká zvýšení sazeb o 75 b. b., čtvrteční HDP za druhý kvartál čtvrtletně anualizovaně (oček. +0,4 po −1,6 % q/q) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na červenec (oček. beze změny 51,1 bodu m/m).

V Německu se soustředí na pondělní indexy IFO na červenec, které by se měly mírně zhoršit ve všech kategoriích, a čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI na červenec (oček. 7,4 po 7,6 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.