Říjen ve znamení kroků centrálních bank

8-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Říjen ve znamení kroků centrálních bank
#Trendy#Fondy#Ekonomika

V říjnu nás čeká hodně neznámých – vývoj tržních sazeb, výsledková sezóna či vyznění zasedání centrálních bank. Tyto události mohou na trhu vyvolat vzrušenější atmosféru.


Konec října bude plně ve znamení sledovaných centrálních bank, které svou monetární politikou ovlivňují vývoj nejen na dluhopisových trzích.

ECB pravděpodobně již „jen“ ponechá sazby na 4,50 % (hlavní sazba). Už na posledním zasedání Lagardeová nepřímo naznačila, že vzhledem k dosavadnímu makroekonomickému vývoji je cyklus zvyšování sazeb v eurozóně poblíž svého vrcholu či u konce. „Očekáváme však, že si Lagardeová ponechá stále zadní vrátka,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. Proces poklesu bilance ECB bude nadále v platnosti. Lagardeová může zopakovat nepříznivý makroekonomický výhled pro eurozónu, což by mohlo působit nepříznivě na riziková aktiva.

Očekávání na další zvýšení sazeb Fedu jsou stále relativně nízká (24% šance). „To nás poměrně překvapuje, protože dle dosavadních prohlášení Powella přisuzujeme listopadovému zvýšení o 25 bazických bodů vyšší pravděpodobnost, nad 50 %. Pokud by ke zvýšení nedošlo, tak bychom očekávali mírně pozitivní reakci trhu, který by si takový krok mohl vyložit jako vrchol cyklu zvyšování sazeb,“ uvádí Milan Vaníček.

Powell si pravděpodobně ponechá stále prostor pro zvyšování sazeb a zopakuje jestřábí komentář přinejmenším o potřebě prodlouženého období zvýšených sazeb a nutnosti dostat inflaci na požadovanou a hlavně udržitelnou úroveň. Snižování bilance bude pokračovat tempem 95 mld. USD měsíčně. Překvapení může přijít na obě strany, a tudíž bude zasedání ostře sledované. „Zvýšení sazeb a jestřábí komentář by byl nepříznivý pro riziková aktiva. Naopak ponechání sazeb beze změny by mohlo být podpůrné pro riziková aktiva,“ konstatuje Milan Vaníček.

ČNB nadále ponechá sazby beze změny (2T-Repo na 7,0 %). Bude potvrzen režim prodeje části výnosů z devizových rezerv bez objemového upřesnění. „Michl dle nás zopakuje tvrzení o delším období zvýšených sazeb. Důvodem je očekávání trhu o rychlém a brzkém snižování sazeb. Náš názor je více konzervativní a očekáváme, že i v případě ČR vydrží zvýšené sazby přinejmenším na přelom letošního roku,“ říká Vaníček.


Výsledková sezóna

Jelikož budou centrální banky zasedat až ke konci měsíce, tak v průběhu října budou investoři sledovat průběh výsledkové sezóny za třetí kvartál. Dosavadní očekávání jsou pokles zisku na akcii v rámci indexu S&P 500 o 0,1 % r/r, což je poměrně pozitivní odhad, který vyplývá z postupného zvyšování projekcí v průběhu třetího kvartálu po předchozích výsledcích za první a druhý kvartál. Jen pro připomenutí – odhady na první i druhý kvartál byly na úrovni více než −6,0 % r/r pro čistý zisk na akcii. „V případě překonání očekávání pro třetí kvartál, a tedy návrat k meziročnímu růstu čistého zisku, bychom to vnímali jako pozitivní impulz pro akcie,“ uvádí Milan Vaníček.


Vývoj dlouhodobých tržních výnosů

V návaznosti na měnovou politiku v téměř globálním měřítku dochází k růstu tržních výnosů mimo jiné i u dlouhodobých státních dluhopisů. V případě USA jsme v případě desetiletých státních dluhopisů na výnosu 4,7–4,8 % (5. října), což jsou 16letá maxima. Vyšší dlouhodobé výnosy srážejí ocenění finančních aktiv a působí tak nepříznivě na vývoj jejich cen na trhu. Výsledky zasedání sledovaných centrálních bank a především Fedu mohou tyto výnosy dále posunout výše, což by bylo vnímáno jako nepříznivý faktor pro cenový vývoj akciového trhu. Proto i pro říjen bude vývoj tržních sazeb úzce sledován a bude ovlivňovat směřování akciových indexů.


Říjnový výhled

Pro říjen budou investoři sledovat aktivně výsledkovou sezónu za třetí kvartál, která by v případě pozitivního překvapení mohla vrátit meziroční růst čistého zisku na akcii v rámci indexu S&P 500. Takovýto výsledek by trh vnímal pozitivně a mohl by sloužit jako protiklad rostoucím dlouhodobým výnosům.

Přelom října a listopadu pak bude ve znamení zasedání sledovaných centrálních bank, která sice přinesou zřejmě potvrzení jestřábí rétoriky v boji s inflačními tlaky, ale například v případě Fedu může přinést i relativně pozitivní překvapení v podobě možného nezvýšení sazeb. Takový krok by si trh mohl rovněž vysvětlit pozitivně, avšak v průběhu celého měsíce se bude bedlivě sledovat vývoj dlouhodobých tržních sazeb, které rostou mimo jiné v důsledku monetární politiky.

„Celkově jsme i pro říjen výrazně obezřetní hlavně v návaznosti na vývoj tržních sazeb a očekáváme, že výraznější vzrušení na trhu může přinést výsledková sezóna a zasedání centrálních bank,“ doplňuje Vaníček.


Pohled na fondy J&T očima portfolio manažerů

Naše Česko

Negativní sentiment, který současně panuje na druhé straně Atlantiku, zatím do Prahy plně nedorazil. V naší veřejné složce poklesly akcie Komerční banky o −3,2 %, na kterou nejvíce dopadne zrušení úročení povinných rezerv ČNB, ostatní akciové pozice spíše přešlapovaly. Výjimkou byly akcie firmy Primoco, které v září vyrostly o dalších +12,5 %. Ve složce rozvojového kapitálu, tvořené fondem Orbit Growth, si šla pro další financování firma Preply, a to konkrétně pro 120 miliónů dolarů – čímž firma potvrdila svou růstovou trajektorii. Rohlík se stáhl z Itálie a naopak přidal v Německu, kde koupil svého konkurenta Bringmeister výměnou za vlastní akcie. Sektor, který je i nadále pod tlakem, jsou nemovitosti, pozice fondu v perpetuitních dluhopisech CPIPG dále pokračují v poklesu. Trh počítá s tím, že firma přijde o svůj investiční rating od společnosti Moodys, čímž by došlo ke zdražení jejího financování.


J&T Dividend

Naše portfolio jsme doplnili během uplynulého měsíce o akcie Applu, do kterých jsme se vrátili před představením nového modelu 15, navýšili jsme také váhu Erste Bank. Novým titulem je Instone Real Estate, což je německý developer. Zde sázíme na budoucí oživení trhu s byty díky poklesu úrokových sazeb v příštím roce, tato společnost by z toho měla profitovat. I v současné těžké době drží solidní marže a předprodanost projektů dosahuje 90 %.


J&T Opportuntiy

V září jsme navýšili naše pozice na akciích rumunské Hidroelectricy a Eurowagu, naopak jsme pobrali část zisků na uranových expozicích a Tevě. Uzavřeli jsme naši pozici na cestovní kanceláři TUI. Ta přes dobré zprávy, příznivé prostředí díky silné sezóně, tedy alespoň podle mého názoru, neustále klesala. Obávám se, že za poklesem stojí redukce nějaké velké pozice, a tak jsme se rozhodli naši pozici uzavřít (se ztrátou). Zcela nově byly do portfolia zařazeny akcie Plug Poweru (producent čistého vodíku) a nově jsme přidali do fondu společnost Ionos (cloudové a webové služby pro menší podniky, jednička na trhu v Evropě).


FLEXI

V září byla splacena emise Aquila, volnou hotovost v objemu cca 8 % aktiv fondu ukládáme prostřednictvím depozit a pokladničních poukázek. Modifikovaná durace portfolia klesla na 4,5. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 5,36 %.   


J&T BOND

V září jsme investovali do nové korunové emise J&T Securities 8,25% splatné v roce 2028. Na základě nabídky emitenta jsme vyměnili podřízené dluhopisy německého koncernu Bayer. Byla splacena emise Aquila a snížili jsme podíl v dluhopisech Axactor. Modifikovaná durace portfolia se snížila na 2,72. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci srpna 7,52 %.   


J&T MONEY

V září jsme investovali do nové korunové emise J&T Securities 8,25% splatné v roce 2028. Na základě nabídky emitenta jsme odprodali podřízené dluhopisy německého koncernu Bayer. Byla splacena emise Aquila a odprodali jsme také dluhopisy Axactor. Osmileté fixní české státní dluhopisy jsme v aukci nahradili za nový dluhopis s variabilní sazbou. Modifikovaná durace portfolia klesla na 1,76. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 7,16 %.   


J&T Credit Opportunities

V září jsme na základě nabídky emitenta vyměnili podřízené dluhopisy německého koncernu Bayer. Snížili jsme podíl v dluhopisech Axactor a realizovali jsme zisk na části pozice ve fondu dluhopisů rozvíjejících se zemí. Modifikovaná durace portfolia mírně vzrostla na 3,19. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl 7,66 %.   


J&T Realitních akcií a dluhopisů

Plníme nové portfolio, které je po měsíci fungování zainvestováno cca z 60 %. Dluhopisy původem české CPI jsme doplnili o německé akcie Vonovia, LEG Immobilien a Grand City Propeties. Modifikovaná durace dluhopisové části činí 4,5, výnos do splatnosti 13,4 % p. a.


Rentier

V dluhopisové části jsme nakoupili těžaře ropy OKEA 9,125 % 2026. Modifikovaná durace činila 3,2, výnos do splatnosti 7,4 % p. a. Do akciové části jsme přikoupili ČEZ a Coca-Colu. Strategická alokace byla v červenci 55 % akcií a 45 % dluhopisů.


J&T LIFE Stabilní

V září jsme koupili fondy J&T Bond a J&T Flexibilní. V průběhu měsíce jsme provedli přechod mezi fondem J&T Money a J&T Money II institucionální třída. J&T Money II nabízí větší budoucí potenciál. Volné prostředky jsme uložili na depozitum za atraktivní úrokovou sazbu.


J&T LIFE Konzervativní

Během září jsme vyměnili fond J&T Money za institucionální třídu J&T Money II. Dále jsme navyšovali růstové složky a koupili fond J&T Dividend a J&T Opportunity. Do výnosové složky jsme koupili fondy J&T Bond a J&T Flexibilní. Volné prostředky jsme uložili na depozitum za atraktivní úrokovou sazbu.


J&T LIFE Balancovaný

Během září jsme vyměnili fond J&T Money za institucionální třídu J&T Money II. Vyměnili jsme také fond J&T Credit Opportunities za jeho institucionální třídu. Dále jsme navyšovali růstové složky a nakupovali fondy: J&T Dividend, J&T Opportunity a J&T Komoditní. Do výnosové složky byl nakoupen fond J&T Bond.


J&T LIFE Dynamický

Během září jsme vyměnili fond J&T Credit Opportunities za jeho institucionální třídu. Dále jsme navyšovali růstové složky a nakupovali fondy: J&T Dividend, J&T Opportunity a J&T Komoditní. Koupili jsme akciové fond Goldman Sachs Global Sustainable Equity. Do výnosové složky byl nakoupen fond J&T Bond.


J&T Komoditní

V září jsme realizovali zisky u některých komoditních instrumentů. Jednalo se především o ETF na ropu Brent, která dosáhla v uplynulých týdnech hranice 95 USD/barel. Uprodali jsme ETF na široký komoditní index Ishares Diversified Commodity Swap. Naopak jsme po dalším poklesu dokoupili akcie německé společnosti Aurubis, která zpracovává měď. Navýšili jsme rovněž váhu v ETF na nikl. V následujícím období očekáváme přetrvávání vyšších cen energetických komodit, ovšem s vyšší pravděpodobností korekce kvůli možnému poklesu poptávky. Silný dolar může nadále limitovat růst cen zlata a vzácných kovů. Klimatický jev El Niño může ve čtvrtém kvartále ovlivnit především ceny zemědělských komodit.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.